Džonson pred ostavkom zbog kraljičine odluke

Autor:

Da li će britanski premijer Borsi Džonson biti neslavni rekorder po kratkoći mandata ili će podanici kraljice Elizabete II morati da na izborima odluče ko će iz i kako izvesti iz EU?

0
A- A A+
Velika Britanija, Brexit Foto: ALASTAIR GRANT/AP

  Britanska kraljica Elizabeta II danas je dala konačno odobrenje zakona kojim se sprečava premijer Boris Džonson da izvede zemlju iz EU bez sporazuma 31. oktobra.

Taj potez kraljice, poznat kao "kraljevski pristanak" je efektivna mera kralja za zakon koji je usvojen u parlamentu prošle nedelje uprkos protivljenju vlade, prenosi Rojters.

Kako se navodi, on je objavljen u gornjem Domu parlamenta, Domu lordova.

Na tu vest premijer Boris Džonson je reagovao najavom ostavke, i to ukoliko se do 31. oktobra ne održe parlamentarni izbori, kao bi biraćči odlučili kako dalje u Brexitu - sa ili bez dogovora sa Briselom.

Džonson je na poziciju premijera došao krajem jula ove godine, nakon što njegova partisjka koleginica Tereza Mej nije uspela da kroz Parlament progura kakav-takav dogovor sa Briselom.

Džonson je rekao da neće tražiti odlaganje roka. On takodje ne prihvata sporazum koji je sa EU potpisala njegova prethodnica Tereza Mej, zbog spornog dela koji se tiče granice sa Irskom. Taj sporazum je više puta odbijen u britanskom parlamentu.

Nakon što je stupio na dužnost Džonson je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU do 31. oktobra sa ili bez sporazuma.

Ukoliko odstupi pre novembra, postaćepremijer sa najkraćim mandatom u novijoj istoriji Velike Britanije.

Ostale vijesti