• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Odbojkašice Srbije mogu da objedine sve 3 titule"

Autor mondo.rs

Suzana Ćebić, nekada najbolji libero svijeta i Evrope, poručila da sadašnja generacija odbojkašica Srbije može da postane i olimpijski šampion.

Bivša odbojkašica Suzana Ćebić, poslije novog zlata reprezentacije Srbije na Evropskom prvenstvu, istakla je da su izabranice Zorana Terzića još jednom pokazale da u ovo trenutku nemaju konkurenciju.

Srbija je u finalu EP pobijedila Tursku u Ankari (3:2) i postala šampion Evrope, odbranivši zlato osvojeno prije dvije godine.

"Sjajno, djevojke su pokazale da su najbolje. Pokazale su da su najbolje u svijetu, a potvrdile su i na ovom EP da nam nema ravnih i da smo u ovom momentu bez konkurencije", rekla je Suzana Ćebić Tanjugu.

Razlog velikih uspjeha ove generacije bivša odbojkašica vidi u zajedništvu.

"Ove djevojke su već duži vremenski period na okupu. Dišu kao jedna. Čim se završi klupska sezona, odmah idu u reprezentaciju i kreće taj period preko ljeta, tu su dva, tri mjeseca priprema. To traje posljednjih nekoliko godina. Devojke se jako dobro poznaju, jako lijepo se druže i imaju hemiju koja im je potrebna."

Izvor: MN PRESS

Ćebić je sa svojom generacijom 2006. godine vratila Srbiju na odbojkaške staze, kada je na SP osvojena bronza, a godinu dana kasnije i srebrna medalja na EP.

"Mi smo morali da igramo silne kvalifikacije da bismo igrali velika takmičenja poput EP i SP. Ne bih da zvuči kao da nemam lijepo mišljenje o drugim reprezentacijama i sada su kvalitetni igrači, ali mislim da je tada bila mnogo jača konkurencija. Više ekipa je bilo u vrhu i više se borilo za prva tri mjesta. Na posljednja dva EP, posebno 2017. godine, naše djevojke su bile toliko dominatne, a sada su ponovo potvrdile dominaciju. Ne osporava se kvalitet nijedne reprezentacije, ali ova generacija je počela prije dvije, tri godine sa ovim uspjesima i mislim da će one i u narednom periodu biti dominantne."

Svojevremo najbolji libero svijeta i Evrope, ističe da njenu generaciju nisu krasili istaknuti pojedinci, što je slučaj sa ovom selekcijom.

"Tića, odnosno Tijana Bošković je jedna, svaka joj čast. Djevojka ima 22 godine i savršeno nosi i reprezentaciju i svoju ekipu za koju nastupa. Moram da napomenem i Brankicu Mihajlović, koja je ovo prvenstvo odigrala na vrhunskom nivou. Mnogo je napredovala u odnosu na prošlu godinu. Mi smo imali generaciju koja nije imala toliko dominatnih pojedinaca, a mi smo nekako više raspoređivali te lopte na cijeli tim, gdje je svaka igračica imala određeni broj poena. To je nama donosilo rezultat, ali u današnje vrijeme igra se i malo drugačija odbojka", kaže odbojkašica koja je u reprezentativnoj karijeri osvojila i evropsko zlato 2011.

Ona je istakla i veliku ulogu selektora Zorana Terzića.

"Čovjek je za 17 godina u reprezentaciji osvojio 18 medalja, nema šta više da se kaže. Od svake generacije i svake devojke znao je da izvuče maksimum. Opet ću da napomenem ovu generaciju, koja je najtrofejnija i definitivno će biti najtrofejnija. Svako takmičenje, uvijek medalje."

Sljedeće godine u Tokiju odbojkašice će napasti i olimpijsko zlato, kojim bi kompletirale zlatnu kolekciju, pošto su na prethodnim igrama u Riju 2016. godine morale da se zadovolje srebrom. Suzana Ćebić vjeruje da Srpkinje mogu da ostvare "het-trik".

"Olimpijsko finale se ne igra svaki dan i sigurno da su od silne želje izgorile, ali mislim da su dorasle za sljedeće Olimpijske igre. Sigurno će još više da sazriju jer imaju još godinu dana. Iz ove perspektive mislim da je jako moguće da se desi da objedinimo sve te titule."

Koliko će dominantnost na svjetskom i evropskom nivou uticati na motivaciju za naredna takmičenja, devojka koja je 12 godina provela u reprezentaciji kaže:

"To može da bude mač sa dvije oštrice, ali opet sa druge strane, tu su ostale ekipe koje žele da pobijede prvaka. Uvijek se nađe motiv. Okej, jesu najbolje na svijetu i u Evropi, ali da bi to bile moraju da pokažu na terenu. Ona maskimalno prilaze svakoj utakmici što su na kraju pokazale i sada kada je bilo najpotrebnije, one su bile najbolje. Protiv nekih slabih ekipa to može da se dozira, ali definitivno samo riječi hvale za ovu generaciju."

Odbojka u žižu interesovanja dođe samo poslije osvojenih medalja reprezentacije, a Suzana Ćebić, koja od ovog septembra vodi školu odbojku Crvene zvezde za djecu, kaže da se stanje u klubovima mora popraviti.

"Nažalost, što se tiče klubova mislim da ne radimo na najbolji način. Zahvaljujući našim devojkama i rezultatima koje postižu, odbojka je jedan od najpopularnijih sportova. Sve više djevojčica i dječaka se interesuje za odbojku. Očekujem da će u nekom narednom periodu i to da se popravi", zaključila je bivša reprezentativka Srbije.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC