• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija podnio tužbu za ''napad na ustavni poredak''

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija potvrdio je da je danas Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenih ili povezanih sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH zbog napada na ustavni poredak.

 Milan Tegeltija prijava protiv OBA Izvor: MONDO/ Brankica Spasenić

U krivičnoj prijavi je navedeno da je 26. novembra objavljen montirani audio-sadržaj koji je "posljedica kontinuiranog, sistemskog i dugogodišnjeg nezakonitog praćenja, snimanja, prisluškivanja, te montiranja sadržaja protiv predsjednika VSTS-a BiH, od strane OBA BiH ili nekih njenih dijelova i lica povezanih sa ovom agencijom, koji se koristi s ciljem da se svrgne predsjednik VSTS-a".

U obrazloženju krivične prijave je navedeno da je ova navedena montaža nastala kao rezultat dugogodišnjih nezakonitih aktivnosti protiv predsjednika VSTS-a BiH od OBA-e BiH ili lica zaposlenih ili povezanih sa ovom agencijom, koje imaju za cilj da se prikaže da predsjednik VSTS-a BiH postupa na nezakonit način da bi se stvorili uslovi za njegovu smjenu.

Pročitajte i ovo

"Cilj ovih nezakonitih aktivnosti je stvaranje osuđujućeg javnog mišljenja koje će prinuditi VSTS BiH kao instituciju na institucionalnu reakciju radi smirivanja takvog osuđujućeg javnog mišljenja jednog dijela javnosti, prihvatanjem postupanja i pokretanjem procedura na osnovu predmeta nastalih izvršenjem teških krivičnih djela koje se vrši više godina u kontinuitetu, te prihvatanjem tog postupanja kao gotove činjenice i uzimanjem rezultata tih nezakonitih aktivnosti (montaža i slično) kao autentičnih činjenica podobnih za uvođenje u proceduru i razmatranje, kako bi se na taj način prouzrokovala njegova smjena sa pozicije predsjednika VSTS-a BiH i na taj način počeo proces uvođenja potpune političko-obavještajne i paraobavještajne kontrole pravosudnog sistema BiH, te tako izvršio napad na ustavno-pravni poredak BiH i Ustavom predviđenu podjelu vlasti", navedeno je u obrazloženju.

U ovo krivično djelo su, navodi se u prijavi, uključena i lica koja su zaposlena ili su u vezi sa OBA-om, a raspoređena su u toj agenciji i po pravosudnim i drugim institucijama, medijima (koja mogu biti kako nosioci pravosudnih ili drugih funkcija tako i državni službenici ili zaposleni takozvani obavještajni saradnici), čiji zadatak se kreće od nezakonite neposredne obavještajne opservacije, nadzora i prismotre, te izvještavanja, do postavljanja jednokratnih ili višekratnih uređaja za audio-vizuelno osmatranje i snimanja, pa sve do radnji i postupaka usmjerenih na ozakonjivanje nezakonitih obavještajnih aktivnosti i sadržaja.

"Ozakonjivanje se sprovodi kroz formalno prihvatanje takvih nezakonitih obavještajnih aktivnosti i njihovih rezultata, koja predstavljaju očigledna teška krivična djela, te se predmetima nastalim tim krivičnim djelom pokušava dati značaj podobnosti za formalno razmatranje VSTS-a BiH i u konačnici uvođenje takvih nezakonitih i neautentičnih sadržaja u formalnu proceduru, kao podobnih dokaza protiv predsjednika VSTS-a BiH", navodi se u krivičnoj prijavi.

U prijavi se ističe da pravosudni sistem garantuje zaštitu ljudskih prava u skladu sa Ustavom i međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava.

"Ovim aktivnostima želi se postići da se, putem nezakonitih obavještajnih aktivnosti pravosuđe podvede pod kontrolu obavještajne-paraobavještajne službe, koje očigledno koriste državne resurse i razgranatu mrežu obavještajnih saradnika za različite nezakonite radnje i postupke", navodi se u krivičnoj prijavi Tegeltije protiv NN lica.

U obrazloženju se dodaje da se podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku odnosi i na zabranu međusobnog uticaja jedne vlasti na drugu.

"Međutim, u konkretnom slučaju dešava se upravo suprotno, odnosno lica zaposlena ili povezana sa OBA-om BiH na ovaj način preduzimaju radnje na svrgavanju predsjednika VSTS-a BiH kao početnu kariku u preuzimanju političko-obavještajne kontrole nad pravosudnim sistemom u cjelini", navodi se u obrazloženju.

u prijavi se ističe da se na ovaj način onemogućava predsjednik VSTS- BiH, te VSTS da vrši svoju funkciju predviđenu zakonom na siguran, zakonit i nezavisan način, napada se na ustavno-pravni poredak koji predviđa nezavisnost pravosuđa i podjelu vlasti.

"Sa ovakvim radnjama i postupanjima istovremeno se ugrožava sigurnost, te fizički, lični i profesionalni integritet predsjednika VSTS-a BiH", zaključuje se u krivičnoj prijavi.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE