• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rezultati mjerenja radioaktivnosti na Trgovskoj gori tek polovinom 2021.

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Preliminarni rezultati mjerenja radioaktivnosti na Trgovskoj gori na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i na području opštine Dvor biće poznati polovinom naredne godine.

 Rezultati mjerenja radioaktivnosti na Trgovskoj gori tek polovinom 2021. Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ovo je potvrđeno iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva elektrane Krško.

Iz ovog fonda su naveli da će polovinom 2021. godine biti prikupljeni rezultati mjerenja na terenu i analiza uzoraka prikupljenih tokom prvih šest mjeseci provođenja radiološkog monitoringa.

U svrhu mjerenja radioaktivnosti za definisanje nultog stanja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju i na području opštine Dvor s procjenom doze za pojedinca, prošlog mjeseca započela su uzorkovanja i mjerenja na terenu koja se planiraju provoditi u periodu od godinu dana.

Možda će vas zanimati

Iz Fonda navode da je opština Dvor u kontinuitetu izvještavana o aktivnostima koje se sprovode na lokaciji Čerkezovac i području te lokalne zajednice.

Da bi se podstakli razvojni aspekti opštine, Fond je, kako su naglasili, u saradnji sa vodećim stručnjacima izradio analizu trenutnog stanja poljoprivrede na području Dvora i javnog zdravstva u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Izrada studije razvojne mogućnosti i izazovi šireg prostora opštine Dvor u završnoj je fazi, dodali su iz Fonda.

Objasnili su da je uređenje i otvaranje info centra u opštini Dvor odgođeno za iduću godinu zbog epidemiološke situacije uzrokovane pojavom virusa korona, a sve aktivnosti odvijaju se u skladu s preporukama Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu.

Pregovori o lokaciji su u toku, a javnost će u kontinuitetu biti izvještavana.

Kad je u pitanju naknada za razvoj lokalne zajednice, kažu da je preduslov za isplatu donošenje uredbe Vlade Hrvatske kojom će biti definisani uslovi i način finansiranja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE