• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legalizacija objekata u RS: Pogledajte obrazac i spisak potrebne dokumentacije

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Za legalizaciju je potrebno popuniti Obrazac zahtjeva za legalizaciju i priložiti traženu dokumentaciju. Pročitajte u nastavku koji dokumenti su potrebni i na koji način se pribavljaju.

 besplatna legalizacija objekata republika srpska obrazac Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u septembru je kreiralo i objavilo obrazac Zahtjeva za izdavanje rješenja kojim se utvrđuje legalnost objekata. Obrazac je tipski i dostavljen je svim lokalnim zajednicama u RS.

Obrazac možete preuzeti klikom na link ispod.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Zahtjev za izdavanje rješenja o legalnosti podnosi se na pomenutom tipskom obrascu, koji je pripremilo resorno ministarstvo.

Uz zahtjev za izdavanje rješenje o legalnosti, ukoliko podnosilac zahtjeva posjeduje, prilaže:

- kopiju katastarskog plana,
- posjedovni list (List nepokretnosti),
- zemljišnoknjižni izvadak,
- geodetski snimak objekta,
- kupoprodajni ugovor ili ugovor o građenju,
- tehničku dokumentaciju i dr.

NAPOMENA GRADSKE UPRAVE: Geodetskim snimkom identifikuje se položaj objekta na parceli i isti drugačije nije moguće utvrditi, a dokaz o postojanju objekata na snimku iz 2013. godine pribavlja se službeno od katastra i to je dokument koji stranke ne plaćaju

Ukoliko su stranke u ranijim postupcima dostavile određenu dokumentaciju, ista im se ponovo neće tražiti osim u slučajevima kada je to u njihovom interesu (u međuvremenu riješeni imovinsko-pravni odnosi i sl.).

Odjeljenja za prostorno uređenje pojašnjavaju da besplatna legalizacija podrazumijeva postupak izdavanja rješenja kojim se utvrđuje legalnost za sve objekte izgrađene do kraja 1991. godine, te za individualne stambene i stambeno-poslovne objekte, čija je bruto građevinska površina manja od 400 m2 i za pomoćne objekte koji su u funkciji matičnog objekta, a izgrađeni su do 31.12.2013. godine.

Uz zahtjev, u kancelariji broj 19 mogu se dobiti i sve informacije u vezi sa procedurom legalizacije i novog Zakona, kojim je omogućeno građanima da besplatno legalizuju individualne stambene i stambeno-poslovne objekte

Oni građani koji nemaju već aktivan zahtjev za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, mogu da ga podnesu svakim radnim danom u Gradskoj upravi, u kancelariji broj 19.

POTREBNE DOKUMENTE OPŠTINA I RUGIPP IZDAJU BESPLATNO

U resornom ministarstvu rekli su da su organ jedinice lokalne samouprave nadležan za legalizaciju objekata i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ dužni da izdaju dokaze potrebne za utvrđivanje legalnosti objekata bez naplaćivanja naknada ili drugih troškova.

Iz Ministarstva su podsjetili da je izmjenama i dopunama zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata definisano da RUGIPPna zahtjev lokalnih zajednica besplatno treba dostaviti ortofoto snimak, kao i potrebnu zemljišnu dokumentaciju u svrhu izdavanja rješenja o legalnosti.

"Ministarstvo se i pisanim putem obratilo RUGIPP-u 10. oktobra, u kome se tražilo da republički i drugi organi uprave podnosiocu zahtjeva ili organu koji vodi postupak legalizacije izdaju dokaze potrebne za utvrđivanje legalnosti objekata, bez naplaćivanja naknada ili drugih troškova i da o tome obavijeste svoje područne jedinice", istakli su u resornom ministarstvu.

SPORNA TAKSA

Prilikom predaje zahtjeva, građani su Gradu Banjaluci obavezni platiti samo taksu za predaju zahtjeva, ali u Ministarstvu kažu da je taksa suvišna i da je na sastanku sa Savezom opština i gradova prihvaćen prijedlog da se lokalne zajednice odreknu prihoda po osnovu izdavanja rješenja za legalnost objekata.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE