• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Grad Banjaluka: Prijave građana za legalizaciju nisu preuranjene, priprema se baza do usvajanja zakona

Autor Dragana Božić

Nakon što su iz Vlade Srpske saopštili da građani Banjaluke preuranjeno podnose prijave za besplatnu legalizaciju, oglasila se i Gradska uprava.

 Gradska uprava danas Izvor: Mondo - Željko Svitlica

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, kako bi što spremnije dočekao usvajanje izmjena Zakona o legalizaciji i počeo sa primjenom na dobrobit građana, Grad Banja Luka počeo je sa prikupljanjem podataka o bespravno sagrađenim objektima odnosno prijavama građana, koji su zainteresovani za novu besplatnu legalizaciju.

"Nakon što su iz resornog ministarstva saopštili da su prijave građana Banje Luke preuranjene, napominjem da mi ne legalizujemo objekte odmah, nego pripremamo bazu da onog dana kada novi Zakon bude usvojen da ga dočekamo spremni i mi i građani", kazala je savjetnica gradonačelnika za medije i šef Tima za komunikaciju Tanja Vukomanović.

Napominje da je namjera da se formira određena baza podataka o nelegalnim objektima i njihovoj godini izgradnje koja je ključna za besplatnu legalizaciju, kako bi odmah po usvajanju Zakona mogli da započnu sa procesom legalizacije.

"Krajnji cilj svih ovih aktivnosti gradske administracije jeste da naši građani više ne čekaju, nego da odmah po okončanju zakonskih procedura – ostvare svoje pravo na besplatnu legalizaciju", istakla je Vukomanovićeva.

Pozvalaje sve institucije da zajedno sarađuju kada je riječ o ovom pitanju, da se što prije usvoje izmjene ovog Zakona na doborobit svih građana kako Banje Luke, tako i Republike Srpske.

Iz Gradske uprave napominju da u Banjoj Luci ima oko 10.000 aktivnih zahtjeva za legalizaciju, koje je potrebno aktivirati odnosno provjeriti kako bi se mogli rješavati po novom zakonu.

Procjenjuje se i da je nekoliko hiljada onih koji do sada nisu podnijeli prijavu za legalizaciju, te je namjera informisati i pozvati ih da to učine kada se okončaju zakonske procedure.

"Radi efikasnije organizacije, formiran je poseban punkt na lokaciji u objektu MZ Rosulje u Parku „Mladen Stojanović“ gdje sugrađani mogu dobiti sve potrebne informacije o tome šta predviđaju izmjene Zakona, a na osnovu prijedloga Zakona koji je dostavljen Gradskoj upravi iz resornog ministarstva", kažu u Gradskoj upravi.

Kako je najavljeno tokom ovog mjeseca Narodna skupština Republike Srpske donijeće izmjene Zakona o legalizaciji, koji predviđa da se svi objekti sagrađeni do kraja 2013. godine smatraju legalnim.

Podsjećamo, Grad Banja Luka pokrenuo inicijativu za besplatnu legalizaciju i početkom avgusta ove godine predao Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za izmjenu Zakona o legalizaciji kako bi legalizacija bila potpuno besplatna i jednostavna.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE