U okviru obilježavanja slave Grada, u Banjaluci je večeras organizovana manifestacija "Spasovdansko veče – slava kroz tradiciju", uz bogatu domaću gastro ponudu, kao i takmičenje najljepše pogače i najbolje rakije.
Oko 20 banjalučkih restorana na slavskom stolu u "parkiću" izložilo je svoje proizvode koji su prisutni građani mogli da degustiraju.
Aleksandar Škrbić iz hotela "Zepter Palas" kaže da je ovo jedinstvena prilika da domaći restorani predstave svoja jela, koja ujedno služe i kao turistička ponuda Grada.
„Predstavljamo Banjaluku u najljepšem svjetlu i događaj je vrlo važan i za sam Grad. Pravili smo domaću hranu, uštipke, kanapee i meze. Htjeli smo da prilagodimo hranu ukusima naroda“.
Uz bogatu trpezu, postavljeni su i štandovi sa tradicionalnom nošnjom, vezovima i mnogobrojnim rukotvorinama.
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković kaže da je večerašnji događaj dio nove tradicije Grada, te da je gradska administracija željela predstaviti kako izgleda jedna domaćinska slava.
„Željeli smo da slavsku trpezu, pogaču i koljivo, što je dio srpske slave prenesemo ulicama naše Banjaluke za svakog ko želi da bude dio slave našeg grada. Danas biramo najljepšu pogaču i rakiju. Naša tradicionalna kulturno-umjetnička društva i ona sa nacionalnim temama danas su se okupili da prezentuju ono što jesu. Naši građani tako imaju priliku da se prisjwte tradicije. Važno je da naše običaje prenosimo među sve generacije“, rekao je on.
Najavio je da će se i sutra nastaviti program proslave slave Grada uz guslarsko veče.
Naravno, slava ne može bez muzike, a zabavni program su priredila kulturno-umjetnička društva „Čajevec“ i „Piskavica“.
(MONDO)