• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"S ljubavlju hrabrim srcima": Aktivan broj 1411, pozovi i podrži Registar davalaca matičnih ćelija

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Humanitarni broj 1411 je ponovo aktiviran

 S Ljubavlju hrabrim srcima 1411 Izvor: Lightspring/Shutterstock

Ovogodišnje donatorsko veče "S ljubavlju hrabrim srcima", pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, organizovaće se u cilju prikupljanja novca za uspostavljanje Registra dobrovoljnih davalaca matičnih ćelija hematopoeze Republike Srpske. Tačnije za osnivanje Laboratorije za HLA tipizaciju tkiva pri Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

To znači da će oboljelima od bolesti kao što su leukemija, aplastična anemija i druge biti omogućeno da pronađu odgovarajuće donore matičnih ćelija, prenosi ATV.

Banjalučanka Brankica Raković koja je prošla kroz borbu sa bolesti limfoma kaže da registar znači brže liječenje, manje gubljenje vremena i veće šanse za ozdravljenje.

"Najveći problem je što ljudi sa ovih prostora imaju vrlo specifičan DNK i nama mogu pomoći samo naši ljudi, ne samo u ovom slučaju, nego i u bilo kom drugom. Najveća inspiracija za ovu borbu je bila Kaća Trivić koja je sada u potrazi za tim matičnim ćelijama. Jer želimo da možemo u svojoj državi, u svom zdravstvenom sistemu da dobijemo takvu vrstu podrške i na kraju, možda pronađeno spas i izliječenje", rekla je Raković.

Takav postupak liječenja u svijetu se svakodnevno dešava jer matične ćelije nekome mogu da spasu život. Uvođenje registra značilo bi iskorak za zdravstvo Republike Srpske, ali i liječenje pacijenata u Srpskoj. Na žalost sve više je pacijenata kojima je ovaj vid liječenja potreban, kažu doktori.

"Matične ćelije služe za transplantaciju, kada je transplantirano, da se koštana srž prije oporavi. Najveća je uloga hemoterapije koju će pacijent primiti, ali matične ćelije pomažu da se oporavi. Tačno znamo koje su indikacije i kojim oboljenjima će ići sa svojim matičnim ćelijama. Postoji velika potreba za uvođenje ove terapije u hematologiji. Kod nas je ta inicijativa starija od deceniju, jer veliki broj pacijenata odlazi u velike centre, uglavnom u Beograd, upravo zbog transplantacije", izjavila je Sandra Hotić, predsjednik Udruženja hematologa Republike Srpske.

"Sve češće se javljaju naši sugrađani koji imaju određene potrebe i probleme sa HLA tipizacijom koja je potrebna za liječenje njihove osnovne bolesti. Onda se javlja potreba za traženjem donatora koji takođe treba da uđu u HLA laboratoriju da se tipiziraju, da bi se onda u nekom periodu tražili određeni stepeni podudarnosti da bi se našao adekvatan donor za određenog pacijenta", izjavila je Gordana Guzijan, Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Pozivom na humanitarni broj 1411, građani će moći da podrže akciju sa 1 KM i na taj način da daju svoj doprinos. Biće aktivan do 28. decembra kada će se održati donatorsko veče.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE