• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je sa terenom za Srpska open? Milioni bez krova, a Banjaluci treba dvorana (FOTO/VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Prošlo je godinu dana od izgradnje sportskog kompleksa na kojem je održan renomirani sportski događaj, ATP turnir "Srpska open" u Banjaluci. Niko od onih koji su učestvovali u izgradnji nije zainteresovan za održavanje ovog objekta i on je skoro zapušten.

 19.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Prema dostupnim informacijama, a mnoge su još nedostupne i nejasne, u izgradnju kompleksa i organizaciju turnira uloženo je više desetina miliona KM, kako iz budžeta i zaduženja Grada Banjaluka, tako i iz sredstava Vlade RS ili javnih preduzeća (što još nije utvrđeno).

Na licu mjesta - glavni teniski teren - može se lako utvrditi da se o ovoj sportskoj infrastrukturi niko ne brine i ne vodi računa iako je to najnoviji i najskuplji sportski objekat izgrađen u Republici Srpskoj u posljednjoj deceniji.

Grad Banjaluka: Neodostaje nam prostor za dvoranske sportove, čekamo krov

Gradsku upravu u Banjaluci i Teniski savez Republike Srpske pitali smo: Ko je zadužen za održavanje objekta i zašto nijedna ustanova, institucija ili organ ne održava objekat i sprečava propadanje?

Ko će snositi troškove eventualnog dovođenja objekta u stanje upotrebe? 

Da li su Grad ili Savez svjesni da su dužni da vode računa i domaćinski se odnose prema nečemu u šta su uložene desetine miliona KM javnog novca?

Odgovor je stigao samo iz Gradske uprave u Banjaluci:

"U toku su procedure koje će omogućiti da se dvorana u potpunosti koristi. Grad Banjaluka ima hroničan nedostatak prostora za dvoranske sportove. Teniska dvorana već sad ima 6000 m2 prostora koji se može koristiti, a kada se realizuje i projekat krova, Banjaluka će konačno imati dovoljno prostora za sve potrebne sportske, ali i druge društvene aktivnosti", kažu u GU Banjaluka bez dodatnih pojašnjenja.

Koliko je koštalo? Niko da izračuna

Iz Grada Banjaluka više puta je potvrđeno da je Banjaluka u građevinske radove za pripremu turnira investirala ukupno 15,5 miliona KM, a od toga 10 miliona KM iz kreditnih sredstava (izjava Bojana Kresojevića, gradskog menadžera).

Ministarstvo porodice, omladine i sporta nedavno je objavilo da je Teniskom savezu Republike Srpske za teniski turnir "Srpska open" iz granta za vrhunski sport od 20.750.000 KM zaključcima Vlade Republike Srpske i tekućim zahtjevima isplatilo sredstva u iznosu od 14.000.000 KM .

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković je na sjednici Narodne skupštine RS u decembru prošle godine je predstavio svoju računicu prema kojoj je Vlada RS za potrebe turnira izdvojila 28 miliona KM.

"Ministarstvo porodice omladine i sporta RS izdvojilo je oko 18 miliona KM dok je sa pozicije javnih investicija izdvojeno 10 miliona KM", rekao je Višković.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 6

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bobina

Najbolje auto pijacu tu preseliti

Jaaa

Srušiti i napraviti garažu, 2 sprata ispod i 3,4 iznad, da bar neke koristi bude od parcele

pasovi

Ovo ni wimbldon ne bi natkrio. Kad je pravljen centar kao i sve pravljen je neplanski bez vizije šta sa objektom poslije turnira. Ovo niti je dvorana niti vanjski teren, malog je kapaciteta i ne isplati se ulagati velike pare u natkrivanje jer školske sale imaju veći kapacitet

Sale

Tu ima dva rješenja ili natkriti tih 2000 mjesta po mogućnosti pokretno i imati prostor po potrebi da se otvora, ili pretvoriti u pravu dvoranu sa fiksnim krovom i povećati kapacitet

Zole

Tako je kad sirotinja krene u svatove ima za ruzmarin al nema za slatku

MONDO REPORTAŽE