• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gatački kajmak iz mješine, specijalitet koji još rijetko ko pravi (FOTO)

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Proizvodnjom gatačkog kajmaka iz mješine, koji je zaštićen proizvod oznakom porijekla, bavi se dvadesetak domaćica u toj opštini, izjavila je predsjednica Udruženja proizvođača gatačkog kajmaka Dragana Milović.

 Gatački kajmak iz mješine Izvor: Srna

Milovićeva je rekla da se pripremom gatačkog kajmaka iz mješine na tradicionalni način bavi 12 članica Udruženja koje su sertifikovale proizvodnju, ali da ih ima još i van ove asocijacije.

Govoreći o načinu pripreme, Milovićeva je navela da mlijeko prvo treba da se uzvari, pa se razlije u drvene škipe ili u šerpe i tako stoji 24 do 48 časova.

"Zatim se skida kajmak i stavlja u drvene kace u kojim posoljen treba da odstoji dvadesetak dana. Onda se stavlja u ovčije mješine gdje treba da odleži minimum mjesec dana", istakla je Milovićeva.

Prema njenim riječima, bilo bi poželjno da se još domaćica bavi pripremom ovog hercegovačkog specijalteta kako bi se održao zaštićen proizvod.

Milovićeva je napomenula da Udruženje broji 26 članica i da ima još zainteresovanih da im se pridruže, te istakla da je cilj ove asocijacije da se održi kontinuitet proizvodnje i promocije kajmaka.

Prema njenim riječima, tradicionalnih proizvođača kajmaka je manje i zbog toga što se ljudi odlučuju da prodaju mlijeko, jer im je tako lakše.

Ona kaže da se milijeko najćešće prodaje bilećkoj mljekari "Pađeni" koja i na području Gacka otkupljuje mlijeko.

Udruženje je u septembru prošle godine završilo postupak registracije gatačkog kajmaka iz mješine u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, čime je dostignut vrhunac zaštite ovog specijaliteta.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE