Ako ste mislili da ne postoji ništa ljuće od iznervirane svekrve i čangrizave punice, onda definitivno niste probali Ljuticu, jedan od Chili pop 's sosova, na čiju ljutinu reaguju i receptori najhrabrijih.
Domaći ljuti sosovi proizvedeni u Banjaluci, osim ljutinom, odlikuju se i posebnim okusima. Svoju kašičicu sosa započnete aromom borovnice, a završite je pikantnošću i posebnom ljutinom.
Osim borovnice, koja je po ljutini na stepenu četiri od deset, za one koji svoj obrok vole da zaljute malo više, popularan je “narandžero”, koji, kako mu i samo ime kaže, okusom narandže i ljutih papričica golica sva čula, a njegova ljutina osjeća se čak i desetak minuta poslije probe.
“Ljudi u našim krajevima vole ljuto, ali ne vole ekstremne ljutine, više su onako za te neke čili stvari, pikantne da ih malo pecne, zagolica, ali ne mnogo ljute. Naravno da postoje ekstremi, kao što sam i ja, pa oni vole neke mnogo ljuće stvari, ali to je mali procenat. Više se baziraju na neke ljutine tri, četiri do deset”, priča Dragan Popović, osnivač Chili pop'sa i dežurni krivac zaljućenosti banjalučkih trpeza.
Popović je uzgajanje ljutih paprika počeo najprije kao hobi, ali nakon što je drugarima dao da probaju pikanterije koje je proizveo svima su se sviđale, te je prije godinu dana odlučio da započne "ljuti" biznis.
“Ovo što ja radim nije ništa novo, ali vremenom nisam želio da koristim razne komercijalne dodatke jelima, sosove koji su puni konzervansa i raznih stvari i onda je tako krenulo, jedno ka drugom je vodilo pa sam odlučio da napravim nešto svoje”, rekao je Popović, koji je oduvijek ljubitelj ljute i začinjene hrane.
Na porodičnom seoskom imanju na obroncima Kozare uzgaja tridesetak različitih sorti ljutih papričica, od kojih su četiri, pet sorti iz regiona, dok su sve ostale poput habanero, joloki, moruga, halapenjo i slične egzotične sorte.
“Mi uzgajamo svoje ljute paprike, dok ostalo povrće i voće koje nam je potrebno kao što su paradajz, mrkva, luk, borovnice i slično dokupljujemo. Planiram, ove godine tu proizvodnju čak malo i proširim i da malo povećam zasad paprika“, kaže Popović.
Hobi sadnje paprika i eksperimentisanje sa sosovima traje već, četiri, pet godina, dok je ozbiljnija proizvodnja krenula prije godinu i po dana, kada je zasadio mnogo veću količinu paprika.
„Ideja je kompletno moja, ali naravno ne možete sami to da radite. Tu su roditelji, djevojka, ostali ljudi oko mene, koji srdačno pomažu sve to, ali ideja je moja“, priča Popović.
Sosove i ostale ljute proizvode trenutno ne izvozi, te je baziran samo na Banjaluku jer je tek na početku i želja mu je da što više ljudi u ovom gradu proba njegove proizvode. Trenutno ih možete pazariti u jednom marketu, par restorana ili naručiti putem instagram i fejsbuk stranice.
„Za jedan festival pravim poseban sos koji će moći probati posjetioci tog festivala“, kaže Popović.
A, koliko će koja boca ili tegla biti ljuta zavisi od vrste papričice koja je sastavni dio sosa, pa ako korisite sortu Jalapeno (halapeno) dobićete sos konzumne ljutine, od pet do 10 000 skovila (mjera za ljutinu).
„Tu je i sorta Cayenne (kajen) koji je tridesetak hiljada, habanero ljutine od 100 do 300.000, a postoje i sorte poput Bhut Jolokia i Moruga Scorpion koji su preko milionskih vrijednosti, znatne ljutine koja prelazi u bol kod većine ljudi“, objašnjava Popović koji je svoje sosove rangirao prema vlastitom iskustvu, odnosno prema onom što je do sada probao.
Ljutina se nikako ne gasi vodom, već je najbolje malo sačekati, uzeti hljeba, jogurt ili neki drugi mliječni proizvod.
Ono što je šlag na torti, to su Chili pop's sosovi u pikantnim čorbama, raznim vrstama mesa i drugim jela, ali od ove godine Popović će otići i još korak dalje, pa će ljutom Carolinom Reaper, najljućom paprikom na svijetu začiniti neke nove bočice ukusnih sosova koji će se naći, sigurni smo, na brojnim trpezama.
Pogledajte kako je naša novinarka degustirala sosove VIDEO.