• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je pobijedio Stanivuković: Rad na terenu, dobra kampanja i problemi u vladajućoj koaliciji

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Pobjeda Draška Stanivukovića u Banjaluci, prema prvim analizama dan nakon izbora, rezultat je loše vođene politike od strane SNSD-a, te istupanja DNS-a iz vladajuće koalicije.

 Draško Stanivuković Igor Radojičić izbori 2020 Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Stanivuković je pobijedio Igora Radojičića u trci za gradonačelnika Banjaluke, ali vladajuća koalicija predvođena SNSD-om u banjalučkoj skupštini prema preliminarnim rezultatima od jutros ima stabilnu većinu.

Naši sagovornici predviđaju da sada u političkom životu Banjaluke slijedi period u kojem su blokade i opstrukcije neminovne.

„Pobjeda Draška Stanivukovića nije iznenađenje kao ni poraz Igora Radojičića. To nije njegov poraz, već poraz SNSD-a i politike koja je stajala iza njega, a koja je u prethodnih godinu dana u samoj Banjaluci napravila haos. Iz DNS-a su nastale dvije liste, iz Socijalističke partije takođe, isto kao i iz NDP-a i takvo razbijanje stranaka došlo je na naplatu jer na terenu od gore pobrojanih političkih partija rijetko ko da je radio za Igora“, kazao je za Mondo Uroš Vukić, novinar iz Banjaluke.

Povezano

Prema njegovim riječima, pomenute stranke iz koalicije gledale su svoje liste i navlačile glasove svojim kandidatima, vjerovatno očekujući da će, kako kaže, mašina SNSD-a „izgurati“ Igora.

Vukić smatra da je Stanivuković imao odličnu kampanju, sasvim sigurno najbolju na lokalu u cijeloj BiH i da je to dalo rezultat. Takođe, ne treba zaboraviti, primjećuje Vukić, da su na ovim izborima glasala "djeca" koja su rođena i 2002. godine i nešto starija, "koja ne gledaju i ne prate mejnstrim medije i koje politika kao politika ne interesuje i koje se gnušaju, posebno zbog pojedinaca koji su još prije kampanje Igora proglasili pobjednikom."

„Šta će se dešavati u budućnosti, teško je predvidjeti jer većina se ne osvaja, većina se dogovara, a to najbolje zna upravo SNSD koji je jednu takvu većinu "dogovorio" 2014. godine. Kako stvari sada stoje, stranke okupljenje oko SNSD-a imaju poprilično stabilnu većinu ali ne treba zaboraviti da su lokalni parlamentarci poprilično "jeftini" i u svakom slučaju biće zanimljivo vidjeti šta će se dešavati u narednom periodu posebno iz razloga što i u gradskom odboru SNSD-a ima svega, a najavljeno je pročišćavanje,“ naglasio je Vukić.

Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Politička analitičarka Tanja Topić istakla je da je Draško Stanivuković pobijedio jer se približio običnom malom čovjeku, koji je pritisnut strahom, brigom i neizvjesnošću gledao političku elitu na vlasti, koja je izgubila dodir sa njim i njegovim problemima.

„Veliki broj mladih je izašao na izbore pa se isplatio Draškov rad i njegovog tima na društvenim mrežama, a prekretnica je bila i potez DNS-a i Nenada Nešića. Kako je skupštinska većina, u ovom trenutku, u rukama SNSD-a i njegovih partnera treba sačekati da vidimo hoće li biti preletača na ovu drugu stranu. Ovog puta izvjesne su blokade i opstrukcije,“ naglasila je Topićeva.

Podsjetimo, Draško Stanivuković je prema preliminarnim rezultatima pobijedio na jučerašnjim lokalnim izborima, te time postao najmlađi gradonačelnik u istoriji Banjaluke. S druge strane, SNSD i njegovi koalicioni partneri za sada imaju stabilnu skupštinsku većinu u Banjaluci.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Pobijedila je demokratska opcija a ne policijska i represivna

MONDO REPORTAŽE