• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najavljena revizija u najvećoj stranci: Od čega ''boluje'' SNSD?

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Predsjednik SNSD, Milorad Dodik, najavio je juče da će u toj stranci biti izvršena revizija članstva. Raspitali smo se šta to tačno znači i kakve sve probleme, iz ugla analitičara, ima stranka koja je već godinama na vlasti u Republici Srpskoj.

 snsd revizija članstva milorad dodik  Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dodik je između ostalog rekao da će se kraja godine tačno znati ko je ostao u SNSD-u, nakon čega ide široka akcija prijema u članstvo, a da će SNSD angažovati i stručnu agenciju koja će raditi na pitanjima koncipiranja odnosa prema društvenim mrežama, u očiglednom pokušaju popravljanja imidža stranke.

Analitičari i novinari koje smo kontaktirali smatraju da je problem SNSD-a što su se stranci priključili mnogi "pojedinci sumnjivih namjera," te da im je pročišćavanje stranke nasušna potreba. Isto tako, potrebni su im i nekompromitovani funkcioneri.

Možda će vas zanimati

"Hitno su im potrebni novi, „pristojni“ funkcioneri, obrazovani, nekompromitovani, a ne mladi beskrupolozni jastrebovi koji preskaču po pet stepenica u životu i politici i prodaju se narodu kao nekakva budućnost," kaže Slobodan Popadić, novinar iz Banjaluke.

Popadić smatra da revizija članstva SNSD na prvu zvuči kao "obnavljanje partije novim ljudima," ali da je izvjesnije da je rukovodstvo shvatilo da na papiru imaju više članova nego što su dobili glasova u pojedinim lokalnim zajednicama.

"SNSD odavno nije narodni pokret, skup onih koji „ginu“ za stranku. Kao i svaka partija koja dugo vlada, i on je u sebe usisao mnogo parazita koji žive na račun onih koji su bili osnivači SNSD. Naravno, tome je doprinijela i sama politika SNSD, da bez članske karte ne možete gotovo ništa da uradite u životu, zbog čega će, siguran sam, tokom revizije pronaći mnoge ljude koji su istovremeno članovi u više političkih partija. Za njih je to „igra na sigurno“, a za partije lažna slika da imaju desetine hiljada članova," navodi Popadić.

"Dodik je ponekad teret stranci"

Dodaje da je SNSD i dalje najjača politička partija u Srpskoj, ako mjerimo rezultatom proteklih lokalnih izbora.

"Opšti izbori su sasvim druga priča i vrlo lako se može desiti razočaranje po njih. Tim prije što su nacionalne teme na kojima dugo dobijaju izbore, već potrošene, a SNSD se iz reformatora pretvorio u konzervativca koji ne bi ništa da mijenja u Srpskoj. A mnogo toga je za promjenu. Drugo, očigledno je da organizacija partije popušta u korist lidera stranke, što ni u kom slučaju nije dobro. Čak u nekim momentima izjave i potezi Milorada Dodika predstavljaju teret za kompletan SNSD, ali ćute jer su svjesni da bez njega još nemaju šansu na izborima," izjavio je Popadić.

Unutarstranački izbori opravdani i očekivani

Komentarišući Dodikovu najavu da će SNSD održati unutarstranačke izbore u lokalnim zajednicama, u kojima su izgubili lokalne izbore na bilo kom nivou, Popadić ističe da je to sasvim očekivan i opravdan potez.

Reorganizacija banjalučkog odbora 'ne sluti na dobro'

Kako navodi, ozbiljne političke organizacije odmah priznaju da imaju problem, analiziraju ga i rješavaju na vrijeme.

"Međutim, ti unutarstranački izbori treba da budu odraz volje članstva SNSD u toj zajednici, a ne da im se s vrha stranke nameće ko će da bude predsjednik SNSD u tom mjestu, ili ko će da bude kandidat na izborima, kao što je bio slučaj u Modriči, što je sigurno jedan od razloga za poraz SNSD u trci za načelnika te opštine," naglasio je Popadić.

Do sada je, kako kaže, SNSD iz svakog izbornog poraza izvlačio pouke, izlazio još jači, ali naš sagovornik smatra da će ovaj put ishod zavisiti od njihovih kadrovskih rješenja u lokalnim zajednicama.

"Reorganizacija banjalučkog odbora SNSD ne sluti na dobro, jer ako samo uporedite politički kapacitet Igora Radojičića i njegovog nasljednika Vlade Đajića, zaključak se sam nameće," zaključio je Popadić.

Topić: "Pročišćavanje" stranke je najavljeno prije par godina

Politički analitičar iz Banjaluke, Tanja Topić, istakla je da je "pročišćavanje i provjetravanje" SNSD najavljeno još na saboru te stranke u Zvorniku prije nekoliko godina, ali da ništa nije urađeno po tom pitanju.

"U međuvremenu su se ovom izvoru moći priključili mnogi pojedinci sumnjivih namjera.SNSD kao stranka još uvijek uživa najbolji rejting među političkim partijama, ali je svima jasno da negdje ne štima," istakla je Topićeva.

Topićeva smatra da je klijentelizam dominantna matrica koja se veže za ovu stranku i da joj to ozbiljno narušava ugled.

"Kada bi stranka izgubila vlast, miševi bi se razbježali po palubi pa bi bilo pitanje šta bi od nje ostalo. Konsolidacija stranke je nužna tamo gdje su izgubili. Stranka, odnosno njeni članovi treba da praktikuju i žive socijaldemokratske vrijednosti, da se vrate običnom čovjeku, koji je iz sadašnjeg stava prezren, da izađu iz svijeta luksuza i života na visokoj nozi i podijele svakodnevne egzistencijalne brige sa običnim smrtnicima. Ovakvim ponašanjem stvaraju veliki jaz između bogatih i siromašnih," zaključila je Topićeva.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SNSD

Od STRAHA

Darko

Boluje od lopovluka I korupcije

MONDO REPORTAŽE