• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nema odluka bez legitimnih predstavnika naroda" - Dodik: Politička situacija u BiH je rovita

Autor Dušan Volaš

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik očekuje da će SAD i Evropa zajednički izvršiti dodatni pritisak u BiH, ali da nijedna odluka neće moći da bude donesena bez lokalnih struktura i legitimnih predstavnika naroda.

 "Nema odluka bez legitimnih predstavnika naroda" - Dodik: Politička situacija u BiH je rovita Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Bošnjaci mogu da sanjaju šta hoće i to nije zabranjeno. Međutim, priželjkujem da Republika Srpska bude samostalna što je veoma realno. Vjerujem u realnost koja se zove Republika Srpska, a ne vjerujem u imaginaciju zvanu BiH", rekao je Dodik.

On je za televiziju "MIS" iz Sidneja rekao da se često mogu čuti ljudi iz SAD koji kažu kako u BiH nije završen posao, a da su granice definitivne.

"Kako možete reći da posao nije završen, a da su granice definitivne? Šta je onda završeno? Želite da nas natjerate u geto u kome će Sarajevo odlučivati o svemu na štetu Srba. E, to nije moguće", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovom mišljenju, politička situacija u BiH je rovita, jer Federacija BiH /FBiH/ ni nakon opštih izbora 2018. godine nije uspjela da formira novu vladu.

"Za razliku od FBiH situacija u Republici Srpskoj je stabilna. Republika Srpska sve radi u skladu sa demokratskim kapacitetima što je ozbiljno počelo da smeta. Republika Srpska je jedina samodrživa u BiH i da se stranci sklone, BiH bi propala za 24 časa", rekao je Dodik.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji u BiH, Dodik je podsjetio da je BiH imala najveći broj ratnika na sirijskom ratištu, odnosno pripadali su "Islamskoj državi" koja je propala.

"Sada se postavlja pitanje gdje su ti ratnici. Zapad bi da ih vrati u BiH i sa postojećim vehbijskim zajednicama u BiH imamo ozbiljan bezbjednosni problem, a pogotovo kada se tome dodaju migranti", rekao je Dodik i ponovio da Srbi i Hrvati nemaju povjerenje u Oružane snage BiH.

On je istakao da Republika Srpska nema namjeru da pokreće bilo kakve oružane aktivnosti, ali ima namjeru da obezbijedi odbrambene potencijale.

"Ne osjećam se sigurno u Sarajevu, niti me privlači da idem u ovaj grad. Jedini razlog zašto idem jeste što imam obavezu prema narodu koji predstavljam", rekao je Dodik.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Dodik je ponovio da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ima izražen senzibilitet prema Srpskoj.

"Vučić je onaj koji je operativno najprisutniji u Srpskoj i nije oklijevao da pomogne. Vjerujem i dalje u podršku Srbije, iako takozvani drugosrbijanci sve napadaju. Međutim, ono što danas imamo od Srbije je značajno i za naš osjećaj da je prisutna ovdje", rekao je Dodik.

On smatra da Republika Srspka ne smije da povjeruje Mirku Šaroviću /lideru SDS-a/, Branislavu Borenovuću, Mladenu Ivaniću i Drašku Stanivukoviću /PDP/ koji su "zapadni poslušnici, ali i dokazanim izdajnicima, nego da se okrene patriotizmu što je jedini način da bude sačuvana".

(Srna)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE