• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Delegacija EU: Ova godina prilika da BiH napreduje sa reformama

Autor Dragana Božić

Ova godina, u kojoj se ne održavaju izbori, pruža jedinstvenu priliku BiH da napreduje sa reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

 Evropska unija BiH ima priliku da sprovede reforme Izvor: Guliver/Getty images/iStock/Jorisvo

U zajedničkoj izjavi ambasada Francuske, Italije, Njemačke, SAD i Velike Britanije, te Delegacije EU u BiH ističe se da je to moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno sa organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.

"Lideri u BiH obavezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje", saopšteno je iz Delegacije EU.

U saopštenju se navodi da su transparentnost i inkluzivnost ključni za širi uspjeh, ali da su "česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u BiH, uključujući EU i SAD, kontraproduktivni za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao podstrek ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana".

"Pozivamo sve političke aktere da se uzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svom odabranom putu ka EU", navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE