• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Most u Česmi - tačka spajanja: Stanivuković najavio gradnju, Dodik sa Vučićem potvrdio

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srbija će pomoći izgradnju jednog mosta u Banjaluci i to će biti most preko rijeke Vrbas u naselju Česma, najavljeno je na pres konferenciji rukovodstva Srpske i Srbije u Banjaluci.

 Most u Česmi - tačka spajanja: Stanivuković najavio gradnju, Dodik sa Vučićem potvrdio Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Nešto što je srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik danas gotovo uzgred rekao - da će među projektima koje u Srpskoj finansijski pomaže Srbija biti i most u Česmi - ustvari je potvrda ranijih najava gradske administracije u Banjaluci.

"Mi radimo. Političari se prepoznaju po tome šta ostave iza sebe. Mi ćemo u Banjaluci uz pomoć Srbije, izgraditi jedan most u Česmi. To su odgovori na svaku vrstu priče", izjavio je Dodik u Palati predsjednika Republike Srpske, nakon sjednice Vijeća za saradnju Srpske i Srbije.

Povezano

Podsjećamo, gradnju mosta je prošlog mjeseca najavio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković koji je obećao da će radovi početi ove godine.

Gradnja je najavljena u vrijeme kada je Banjaluka bila daleko od usvanja budžeta, pa su se mnogi odbornici pitali zašto gradonačelnik najavljuje građevinske radove i kako ih misli finasirati.

Rečeno je da će novac za izgradnju (od pet do sedam miliona KM) biti obezbijeđen rebalansom budžeta, kao i "spoljnim sredstvima."

Mondo je tada objavio saznanja da je Stanivukoviću obećano da bi dio tih ''spoljnih finansijskih sredstava" za most mogao doći iz Srbije.

Ta činjenica očigledno je dala samopozdanje gradonačelniku da čvrsto obeća izgradnju mosta kojeg stanovnici tog dijela grada željno iščekuju. Gradska uprava je objavila da je idejni projekat za most završen, a pripreme za eksproprijaciju zemljišta su u toku. 

Prije nekoliko godina kada su građani peticijom tražili gradnju ovog mosta u banjalučkoj gradskoj upravi su tvrdili da za njegovu gradnju nije zadužen grad već Vlada RS, odnosno, preduzeće "Putevi RS."

Međutim, kako je Mondu potvrđeno u Ministarstvu saobraćaja i veza, most preko Vrbasa nikada nije bio u nadležnosti bilo koga osim grada Banjaluka.

''Radi se o putnom objektu koji se nalazi na javnom putu kojim, prema Zakonu o javnim putevima, upravlja nadležna jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju, Grad Banjaluka. Imajući u vidu navedeno, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje predmetnog mosta je u nadležnosti Grada Banjaluka i nikad nije ni bila u nadležnosti JP „Putevi Republike Srpske“, odnosno Vlade Republike Srpske."

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Most

Most u Česmi je nasušno potreban ali i most u Docu koji će popraviti i turističku vizuru grada za 50%. Nadam se da će praviti oba

Zole

@Most turističku vizuru će itekako popraviti renoviranje one ruševine na kastelu pored gradskog mosta , izgradnja hotela Palas, rušenje tzv. Bezistana pa tek onda most u Dolcu

MONDO REPORTAŽE