• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ping-pong projekat: Most u Česmi - malo republički, malo gradski, pa ukrug

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Istražili smo ko je stvarno nadležan za gradnju novog mosta preko rijeke Vrbas, za koji će novac donirati Republika Srbija. Postoji više odgovora, u zavisnosti kada i koga pitate.

 novi most u česmi banjaluka Izvor: Grad Banjaluka

Novembar 2014: Grad nije nadležan, već Vlada RS

Nakon katastrofalnih poplava 2014. godine kada je rijeka srušila postojeći, stari viseći most, Česma je ostala bez najkraće saobraćajne veze prema ''Vitaminci'', autobuskoj i željezničkoj stanici i centru grada uopšte. I tada je stanovništvo zahtijevalo da se sagradi most na Vrbasu, ali pošto je i onaj manji na rijeci Vrbanji bio oštećen - on je srušen i umjesto njega je napravljen novi, otvoren za zaobraćaj 2017. godine.

Mještani su se te 2014. godine gotovo jednoglasno izjasnili da je prioritet naselja Česma most na Vrbasu i zatražili su da se sredstva koja je gradska uprava namijenila za izgradnju mosta na Vrbanji kod Incela preusmjere za izgradnju mosta na Vrbasu, ili bar rješavanje imovinsko pravnih odnosa kako bi se što prije moglo krenuti sa izgradnjom ili tražiti kreditna i donatorska sredstva.

Izvor: MONDO

Banjalučka gradska uprava tada je odgovorila: nismo nadležni (foto iznad).

"Obavještavamo vas da je izgradnja mosta preko rijeke Vrbanje kod 'Incela' u nadležnosti grada, dok je izgradnja mosta preko rijeke Vrbas kod 'Vitaminke' u nadležnosti Vlade RS, tako da grad u ovom slučaju učestvuje u obezbjeđivanju projekata i rješavanju imovinsko pravnih odnosa", pisalo je u odgovoru gradske uprave mještanima Česme, koji Mondo tada objavio.

Mart 2021: Vlada RS i "Putevi RS" nisu nadležni niti su ikad bili

Gradnju mosta u predizbornoj kampanji za gradonačelnika Banjaluke, a zatim i u martu ove godine najavio je Draško Stanivuković koji je obećao da će radovi početi ove godine.

Odbornici su u martu ove godine stanovnicima Česme predstavili projekat i najavili da prve mašine stižu na Vrbas prije kraja ove godine.

Pročitajte i ovo

Pošto se do tada mislilo - na osnovu stava Gradske uprave iz 2014. godine - da za most nije nadležan grad, već Vlada, odnosno ''Putevi RS'', obratili smo se Ministarstvu saobraćaja i veza i pomenutom javnom preduzeću:

"U vezi sa Vašim upitom o izgradnji mosta preko rijeke Vrbas u naselju Česma u Banjaluci, obavještavamo Vas da se radi o putnom objektu koji se nalazi na javnom putu kojim, prema Zakonu o javnim putevima, upravlja nadležna jedinica lokalne samouprave, u ovom slučaju, Grad Banjaluka. Imajući u vidu navedeno, izgradnja, rekonstrukcija i održavanje predmetnog mosta je u nadležnosti Grada Banjaluka i nikad nije ni bila u nadležnosti JP „Putevi Republike Srpske“, odnosno Vlade Republike Srpske," piše u odgovoru ministarstva.

Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

''Puteve RS'' smo prije mjesec dana takođe pitali da razjasne nadležnosti u vezi gradnje mosta za koji je ranije važilo (neprovjereno) da je dio budućeg, novog magistralnog puta Banjaluka - Kotor Varoš.

"Magistralni put M4, Banjaluka - Čelinac - Kotor Varoš ne prolazi kroz banjalučko naselje Česma. S toga, ni najavljena gradnja mosta u tom naselju nije u nadležnosti Javnog preduzeća 'Putevi Republike Srpske' d.o.o. Banjaluka.", piše u odgovoru ''Puteva RS."

April 2021: ''Putevi RS'' i Vlada su opet nadležni

Direktor javnog preduzeća "Putevi RS" Davor Kostrešević u petak 23. aprila izjavio je na obali Vrbasa u banjalučkom naselju Česma da će ovo preduzeće preuzeti finansijsku konstrukciju kako bi u banjalučkom naselju Česma bio izgrađen novi most.

Rekao je da je projektom planirano do pet miliona KM za izgradnju mosta, te dva miliona KM za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na ovoj lokaciji.

"Radovi bi trebalo da počnu nakon završetka projektne dokumentacije i idejnog rješenja, što je obaveza grada. Takođe, biće potpisan poseban memorandum između grada Banjaluka i preduzeća 'Putevi RS'," naglasio je Kostrešević

Dan ranije, na pres konferenciji sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik izjavio je da će Srbija pomoći izgradnju jednog mosta u Banjaluci i to će biti most preko rijeke Vrbas u naselju Česma.

Više o tome

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

PREDIZBORNI ŠATORSKI PJEVAČ

Jedva čekam nove izbore.

MONDO REPORTAŽE