• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Karadžićev život u britanskom zatvoru biće u opasnosti"

Autor Siniša Stanić

Uz veliki postotak muslimana među zatvorskom populacijom, život Radovana Karadžića biće u opasnosti, a da bi bio bezbjedan moraće da bude u samici, kaže Karadžićev advokat Piter Robinson

 Radovan Karadžić, Piter Robinson, zatvor Izvor: Getty Images/Getty Images Europe

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić protivio se da ostatak zatvorske kazne služi u zatvoru u Velikoj Britaniji zbog toga što su u zatvoru "Vejkfild" u Zapadnom Jorkširu islamski ekstremisti prerezali grkljan srpskom generalu Radislavu Krstiću, piše britanski "Gardijan".

Karadžićev advokat Piter Robinson rekao je da je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Agijus donio odluku da prvi predsjednik Sprske kaznu odsluži u Britaniji uprkos njihovim protivljenjima.

Možda će vas zanimati

"Protiv smo toga zbog onoga što se desilo generalu Krstiću u Britaniji i poteškoćama sa kojima se suočio liberijski predsjednik Čarls Tejlor. Uz veliki postotak muslimana među zatvorskom populacijom, Karadžićev život biće u opasnosti i da bi bio bezbjedan moraće da bude u samici", rekao je Robinson, prenosi "Gardijan"

Britansko Ministarstvo pravosuđa odbilo je iz bezbjednosnih razloga da saopšti u kom zatvoru bi bio smješten Karadžić, kao i lokaciju.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dominik Rab izjavio je danas da je Britanija prihvatila da Karadžić služi zatvorsku kaznu u toj zemlji, prenio je Rojters.

Iz Međunarodnog mehanizma je saopšteno da je vlastima Velike Britanije ranije upućen zvaničan zahtjev da razmotre mogućnost da Karadžić u toj zemlji služi ostatak kazne.

Generala Vojske Republike Srpske Radislava Krstića su 2010. godine u ćeliji zatvora "Vejkfild" u Zapadnoj Jorkširu napali islamski ekstremisti.

Zbog toga je Krstić 2012. godine prebačen u Poljsku na izdržavanje zatvorske kazne.

Karadžić (75) je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora, a nakon žalbenog postupka sud u Hagu mu je 2019. godine izrekao kaznu doživotnog zatvora.

Prvi predsjednik Republike Srpske uhapšen je u Srbiji i predat Tribunalu u Hagu 2008. godine.

Nakon izricanja presude bio je u pritvorskoj jedinici u Hagu.

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE