• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik opet o 9. januaru: Nisam rekao da ćemo pomjeriti Dan Republike

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovarajući na brojne reakcije povodom izjave o ideji da se Dan Republike Srpske slavi 15. februara, kaže da je pogrešno shvaćen.

 Dodik o pomjeranju datuma 9. januara Dana RS Izvor: Vedran Ševčuk /MONDO

"Svim dobronamjernim ljudima je jasno da sam odgovarao na pitanje, na nečije ideje da i Republika Srpska svoj dan slavi kada slavi svoj dan i Srbija. Ti dobronamjerni su mogli takođe da pročitaju da sam rekao da o toj ideji treba razgovarati, i da će se 9. januar uvijek slaviti u Republici Srpskoj. Niti sam rekao da ćemo Dan republike slaviti na neki drugi datum, niti je ta odluka u mojim rukama", naglasio je Dodik.

Dodik je izjavio da ni Mirko Šarović, ni Branislav Borenović, niti bilo ko drugi u Republici Srpskoj ne treba da brani Dan Republike Srpske od Dodika, "koji je za razliku od njih učestvovao u njenom proglašavanju."

Na pitanje Srne da prokomentariše reagovanja opozicije na njegovu izjavu u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, Dodik je rekao da je zadivljen spremnošću SDS-a i PDP-a da brane Republiku Srpsku od Dodika.

"Još kada bi bili spremni da je brane od velikobošnjačke politike ili međunarodne okupacije priznao bih im da su patriote. Ovako, samo potvrđuju da su lovci na skupljanje jeftinih poena", zaključio je Dodik.

Šarović: Nepromišljeno i opasno

Predsjednik SDS, Mirko Šarović, nazvao je Dodiku izjavu o novom datumu proslave Dana RS vrlo politički nepromišljenom i opasnom.

"Sama ideja da se Dan Republike ne slavi 9. januara, kada je 1992. Republika Srpska zvanično nastala i proglašena Republikom srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, graniči se sa ludošću jer udara u same temelje Republike Srpske, koja je kao takva potvrđena i Dejtonskim mirovnim sporazumom," kazao je Šarović.

On ističe da ova Dodikova izjava direktno vodi ka brisanju istorijskih činjenica iz duše naroda i negira tekovine Otadžbinskog rata koje su postale sastavni dio nacionalnih vrijednosti i tradicije.

"Ovakvom izjavom Dodik je pokazao da mu nije istinski stalo do Republike Srpske i da ima neke skrivene namjere. Jedna od njih bi mogla biti ukidanje 9. januara kao praznika Republike Srpske, što odavno traže Dodikovi koalicioni partneri iz SDA. Očito je da Dodik ovakvim izjavama ispipava puls naroda i pokušava da nađe rješenje kako bi zadovoljio one koji insistiraju na ukidanju," naglasio je Šarović i dodao:

"Milorade, ne diraj u dan kad odajemo počast svim našim vojnicima poginulim da bi se Republika Srpska i 9. januar odbranili!“.

Borenović: Sraman prijedlog

Predsjednik PDP Branislav Borenović je rekao da se istorijske činjenice ne mogu mijenjati kako kome padne na pamet.

"Na jedinom održanom, od desetina obećanih referenduma, 99,79% građana je jasno reklo da je Dan Republike Srpske 9. januar. Nije prošlo ni pet godina, Milorad Dodik planira da taj praznik ukine, poništi odluku naroda i Dan Republike 'premjesti' na drugi datum, što je čin najgoreg izdajnika svog naroda i najvećeg podanika interesa drugih," rekao je Borenović i nazvao Dodikov prijedlog "najsramnijim prijedlogom u istoriji Srpske."

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ovaj više ne zna kud udara

MONDO REPORTAŽE