• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Dejton donio mir, ali nije riješio probleme"

Na Njujorškom univerzitetu održan skup povodom godišnjice usvajanja Dejtonskog sporazuma.

 "Dejton donio mir, ali nije riješio probleme" Izvor: MONDO

Dejtonski mirovni sporazum, koji je usvojen prije petnaest godina, zaustavio je krvoproliće u Bosni i Hercegovini, ali nije riješio sva pitanja u toj bivšoj jugoslovenskoj republici i sada su neophodne njegove promjene kako bi se ubrzale reforme i proces integracija BiH sa Evropskom unijom.

To je poruka većine učesnika međunarodne konferencije "Amerika na raskršću: Dejtonski sporazum i početak diplomatije 21. vijeka" koju je u Njujorku organizovala fondacija bivšeg predsjednika SAD Bila Klintona.

"To je bio izbor između nesavršenog mira i kontinuiranog krvoprolića. Znali smo tada da je to samo početak. Naravno postavlja se pitanje da li je model koji je primijenjen u Bosni primjenljiv i za izazove sa kojima se suopčavamo u multipolarnom svijetu..", rekao je Klinton, prenio je radio "Slobodna Evropa".


Bivši američki predsjednik smatra da je "osnovni nedostatak Dejtona što je u nastojanju da zaštiti legitimne interese svih strana uvažio njihove strahove dajući im pravo veta" i sada treba pomoći da se to prevaziđe.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović je ukazao na nužnost promjena koje bi omogućile da tri naroda u BiH budu ravnopravna, kao i da se uklone prepreke na putu evropskih integracija.


Izražavajući nadu da će političari BiH naći pravi put da svoju zemlju odvedu u EU, Josipović je istakao da svi shvataju da samo tri konstitivna naroda u BiH, bez ikakvog miješanja sa strane, mogu naći trajno i zadovoljavajuće rješenje.

Govoreći o položaju Hrvata, on je izrazio nadu da će reforme u BiH prepoznati to pitanje na instucionalnom nivou, ali ne prekrajanjem unutrašnjih i spoljnih granica, i da će se naći zadovoljavajuće rješenje.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao da je Dejton, ako ništa drugo, okončao rat i stradanja. On smatra da su neki u BiH previše očekivali od ovog sporazuma, ali treba imati u vidu s kakvim je naslijeđem BiH izašla iz rata i nastoji da gradi jedinstvenu i funkcionalnu državu.

Izetbegović se zalaže za to da se Dejtonski sporazum mijenja jer je njime "stvoreno mnogo blokada".

"Sve etničke grupe se boje one druge. Zato su im potrebni mehanizam i blokade da bi spriječili prevlast drugih. Sada je vrijeme da se ukinu te prepreke, kao što je entitetsko glasanje", smatra Izetbegović.

Prema Izetbegoviću, "Srbi konačno treba da shvate da je njihova budućnost u BiH, da konačno budu spremni da prihvate jednu zemlju, da ubrzamo naš put ka EU".

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton je naglasila da zemlje sa prostora bivše Jugoslovije imaju evropsku budućnost.

Na skupu je učestvovao i bivši američki ambadsador u Zagrebu Piter Galbrajt, koji je rekao da bi alternativa bila mnogo gora, da nije bilo Dejtonskog sporazuma i da se sukobi možda ne bi okončali ni do danas.

U radu skupa, održanog na Njujorškom univerzitetu, učestvovali su bivši šef američke diplomatije Medlin Olbrajt, Klintonov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Semjuel Berger, penzionisani general Vesli Klark i zamjenik sekretara SAD Džejms Stajnberg.

RADOJIČIĆ: SARAJEVO DA PRIHVATI DEJTON I RS

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić poručio je da bi bilo dobro kada bi političko Sarajevo prihvatilo sam Dejtonski mirovni sporazum i, čak ispod deklarativnog nivoa, postojanje snažne RS.

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića u Njujorku da "RS treba da prihvati ujedinjenu BiH", Radojičić je rekao Srni da je riječ o jednom od mnogobrojnih skupova nevladinih organizacija za koji, nesumnjivo, vlada veća medijska pažnja jer mu prisustvuju mnoge poznate ličnosti američke i međunarodne politike.

Šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica smatra da će BiH postojati dok ima Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"BiH je zajednica dva entiteta RS i Federacije BiH i više bih volio da je Izetbegović najavio prekompoziciju Federacije BiH, odnosno Vašingtonskog sporazuma iz 1993. godine, jer bi jedino na taj način mogli doći do nekog konkretnijeg rješenja u BiH", rekao je Govedarica Srni.

Govedarica je naglasio da je "RS na svojim nogama", a da su problemi mogući jedino u finansijskom pogledu.

"Kada je riječ o odbrani interesa RS, ona nikada nije bila upitna za SDS, PDP i SNSD, što je do sada i dokazano", zaključio je Govedarica.

Poslanik Demokratske partije u Narodnoj skupštini Vojislav Gligić rekao je Srni da pozicija i opozicija u RS nikada neće pristati na "ujedinjenu BiH".

"Izetbegović je dobro rekao da su glavna prepreka tome političari iz RS i nije nam jasno zašto bi BiH bila ujedinjena ako postoje dva entiteta", zaključio je Gligić.

(Agencije/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE