• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga budžetska kriza u Banjaluci

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici obje strane se sastali u Gradskoj upravi, a zatim na odvojenim konferencijama za medije obrazložili svoja stajališta pred sutrašnju sjednicu Skupštine grada.

 Druga budžetska kriza u Banjaluci Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

I SNSD i gradonačelnik Stanivuković su svako u svom rovu, a između njih je ponovo budžet grada, odnosno njegov rebalans. Svako je ispod svoje zastave, ali, bar se tako čini, svako je spreman na dogovor.

„Ja sam gradonačelnik samo četiri mjeseca, toliko imam budžet,“ rekao je Stanivuković, na pres-konferenciji koja je počela u 14, a završila se u 14.50, jasno ilustrujući da se bez para ne može ništa.

O rebalansu je pričao u superlativima. Najbolji je u posljednjih više od 10 godina. 

Povezano

„Gradonačelnik ne može voditi grad sam i upravljati novcem sam. Inače ne bi bilo Skupštine,“ odgovorili su predsjednik tog tijela Mladen Ilić i odbornik SNSD Dragoslav Topić, u svom obraćanju medijima koje je počelo - u 15 časova.

Sjednica Skupštine grada zakazana je za utorak u 9 časova. Banjalučani su ovog ljeta tokom kojeg je sunce spržilo nepokošeno travu, već blago zaboravili prvu budžetsku krizu kada dio gradskih službi nije funkcionisao zbog političkih razloga, zbirno nazvanih „neusvajanje budžeta.“ Usvojen je tek sredinom aprila.

Draško Stanivuković i Bojan Kresojević
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Zapuštanje grada sada nije opcija, a koplja se lome oko toga gdje će se usmjeriti nova sredstva (višak i kredit) i zašto „stara“ stredstva nisu potrošena onako kako je usvojeno.

Svako je artiljerijskom vatrom izjava pripremio teren pred novu sjednicu. Stanivuković je predstavio nacrt, ideje o ulaganjima stavio na postere i bilborde. Najavio proteste ako ga ne podrže.

Tradiconalno, njegovo obraćanje medijima ticalo se svega i svačega. Prvo rebalans, pa tužbe protiv Amidžića i Kurteša, „Kajak“, kriminal, istrage, pa sve do postavljanja vještačkog drveta sa imenima firmi bliskih vlastima na Trgu Krajine i „turneja“ istog takvog drveta širom Srpske.

Povezano

SNSD je ga optužio da je iz nacrta izbrisao njihove amandmane iz originalnog budžeta - koje je gradonačelnik inače dao na Ustavni sud. Stopirana je ideja o gradnji novog parka na Banjalučkom polju. Sve je dodatno zaoštreno snimcima govora Vlade Đajića (predsjednika GO SNSD) iz naselja Česma (Stanivuković ih objavio na svojim video-kanalima tokom vikenda) u kojima ništa lijepo nije rečeno o gradonačelniku. On je danas, usput, najavio tužbu protiv Đajića isto kao i protiv Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske.

Ipak obje strane u Banjaluci su svjesne da u decembru već treba uveliko završavati budžet za 2022. Zato su danas promovisali ključnu riječ: „komunikacija.“

„Nisam stekao utisak da su imali ikakav prijedlog osim da više komuniciramo,“ rekao je Stanivuković danas nakon sastanka.

„Nedostaje nam prave komunikacije, s gradonačelnikom komuniciramo samo preko medija. Hoda po gradu, obećava i onda nama servira,“ odgovaraju Ilić i Topić.

Dragoslav Topić i Mladen Ilić
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Ostavili su utisak veće spremnosti za saradnju: ako će sastanci, kao današnji na kojima će se razgovarati i dogovarati, biti praksa, spremni su da podrže rebalans. Jedan scenario je da nacrt ide na doradu prije formiranja prijedloga, pa da dođe pred odbornike za 10 dana. Drugi je da Stanivuković javno obeća da će u prijedlog budžeta za narednu godinu biti uvrštene politike koje propagira skupštinska većina.

„Naravano da sam spreman da organizujem proteste,“ odgovorio je Stanivuković na pitanje da li stoji pri obećanju da će pozvati ljude na ulicu ako ga odbornici ne podrže povodom rebalansa.

„On zna da smo mi najjača stranka i da možemo izvesti najveći broj ljudi na ulicu,“ uzvraćaju lideri skupštinske većine.

Kad bi usvajanje budžeta u Banjaluci bilo kladionačarski sport, najmanji koeficijent bi bio na takav ishod u kojem će svako u narednim danima pokušati da dobije još koji politički poen, međusobnim napadima, a zatim će rebalans biti usvojen, sa obećanjima, sa amandmanima i svim potrebnim ukrasima.

Onda će opet svako raditi po svom u nastavaku serije o komplikovanoj vezi gradonačelnika i odborničke većine.

U nacrtu, rebalansirani budžet je za 17 miliona KM veći u odnosu na ovogodišnji budžetski okvir. 

Informišite se detaljnije o Nacrtu rebalansa budžeta

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE