• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novinarska udruženja osudila Stanivukovićev i Dodikov odnos prema medijima

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Udruženje BH novinari i Udruženje novinara Republike Srpske kritikovali su odnos gradonačelnika Banjaluke i Gradske uprave prema medijima.

 Novinarska udruženja osudila Stanivukovićev i Dodikov odnos prema medijima Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest Gradskoj upravi Grada Banjaluka zbog, kako su naveli, netransparentnog odnosa prema medijima i građanima, kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te neprimjerenog javnog prozivanja i etiketiranja novinara od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića.

U protestnom pismu se navodi da predstavnici Gradske uprave kontinuirano ignorišu zahtjeve novinara za pristup informacijama u vezi sa trošenjem budžetskog novca u toj javnoj instituciji.

Povezano

Podsjećaju da je gradonačelnik Stanivuković u nekoliko navrata na konferencijama za novinare prozivao pojedine medije tvrdeći da o njemu i o radu Gradske uprave pišu laži,navodeći novinare portala "Žurnal" u tom kontekstu, a zaposlene na Alternativnoj televiziji (ATV) nedavno je nazvao "privatnim novinarima."

"Umjesto što etiketira i kleveće predstavnike medija na pres-konferencijama, gradonačelnik Stanivuković trebao bi početi da se ponaša u skladu sa javnom funkcijom koju obavlja i da odgovori na brojne upite koje mu novinari već mjesecima upućuju," navodi se u saopštenju BH novinara.

Konstatuju da je Stanivuković samo jedan od mnogih javnih zvaničnika u Bosni i Hercegovini koji na upite novinara o pitanjima od javnog interesa odgovara upornom šutnjom i ignorisanjem.

UN RS: Stop etiketiranju

Udruženje novinara Republike Srpske (UN RS) medijima je dostavilo saopštenje u kojem osuđuje, navodi se, kontinuiran neprimjeren način ophođenja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića prema novinarima Alternativne televizije.

Kažu da je konferenciji za medije u zgradi Gradske uprave Stanivuković etiketirao izvještače ATV-a, omalovažavao ih i izlagao poruzi.

"Posebno brine što je ovaj incident uslijedio samo nekoliko dana nakon Stanivukovićeve surogat pres - konferencije na parkingu ispred zgrade RTRS-a, događaja na kojem su kolege sa ATV-a doživjele brojne neprijatnosti, uključujući i pokušaj fizičkog napada nepoznate osobe na našu koleginicu. Zgranuti smo i  rječnikom odbornika PDP-a u Skupštini Grada Banjaluka Ivana Begića koji je primitivno ometao rad naših kolega sa banjalučke Alternativne televizije. Djelimično ohrabruje što je prvorazredni skandal umanjen Begićevim javnim izvinjenjem," saopšteno je iz ovog udruženja uz dodatak da se etiketiranje ničim ne može opravdati.

Dalje se navodi da je Radio-televizija BN česta meta u javnim nastupima predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

"Političare podsjećamo da su obavezni da omoguće nesmetan rad medijskih kuća i poštuju dostojanstvo novinara, a sve naše kolege da su pravila objektivnog i učtivog izvještavanja vrijednosti od kojih ne smijemo odstupati," zaključeno je u saopštenju UN RS.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE