• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik poslanicima: Neću se ljutiti ako ipak glasate za ruski konzulat u Banjaluci

Autor Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas poslanike Narodne skupštine RS da donesu odluke na veta koje je on uložio na više odluka i zaključaka na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH održanoj 18. oktobra.

 Dodik na posebnoj sjednici o ruskom konzulatu Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Dodik se u uvodnom obraćanju poslanicima, posebno osvrnuo na odluku Predsjedništva o otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci, protiv koje je takođe glasao "kako bi odluka bila donesena u NSRS."

Dodik je ponovio da je to uradio zbog ranijeg stava NSRS da predstavnici iz RS ne učestvuju u donošenju odluka u zajedničkim institucijama, te istakao kako se on lično „deset godina borio za otvaranje kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Gradu Banjaluka“.

„Neću biti povrijeđen ako donesete odluku, kao što su glasala i druga dva člana Predsjedništva BiH (da se konzulat otvori, prim. aut.)“, rekao je Dodik, te dodao da je svjestan da to može izazvati određene polemike u javnosti.

„Ja nisam Republika Srpska. RS smo svi mi zajedno, a u konačnom odlučivanju je Narodna skupština RS. Ako NSRS smatra da treba donijeti bilo kakvu odluku, to je stvar ovog parlamenta. Ne dajete time meni podršku niti mi je oduzimate. Kakvo god bilo odlučivanje, Milorad Dodik će se vratiti u Predsjedništvo i glasati isto o svim pitanjima“, istakao je Dodik.

Ocijenio je da je uspjeh da se odlučivanje o pitanjima sa bh. nivoa, vraća u skupštinu RS.

„Pozivam vas da u saradnji, svi zajedno, u potrebnim većinama, afirmištete nešto što je dato Ustavom, a to je pravo na konačnu odluku o ovim i drugim pitanjima koji dođu u ovim procedurama. Nemojte to propustiti“, istakao je Dodik.

Posebna sjednica Narodne skupštine RS počela je danas u Banjaluci, a sazvana je na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je uložio veto na odluke sa 22. redovne sjednice Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, odnosno proglasio ih veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Odmah zatim pozvao je poslanike da u roku deset dana održe sjednicu i podrže ga dvotrećinskom većinom.

Na dnevnom redu današnje posebne sjednice NSRS je – „Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva BiH iz RS o proglašenju zaključaka i odluka Predsjedništva BiH, veoma štetnim po vitalne interese RS”,a odnosni se da više zaključaka i odluka, među kojima su otvaranje Ambasade Republike Azerbejdžan u Sarajevu, otvaranje kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Gradu Banjaluka, prihvatanje Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka u oblasti odbrambene industrije, sporazum Savjeta ministara BiH i Vlade Islamske Republike Pakistan o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, te drugo.

Dodik je uoči sjednice najavio da je morao uložiti veto na sve odluke, zbog ranije usvojenog zaključka NSRS da predstavnici iz RS ne glasaju u zajedničkim institucijama, te dodao da će predložiti da poslanici NSRS danas „propuste“ odluku o otvaranju konzulata Rusije u Banjaluci, (kao što je gore u tekstu objašnjeno).

Za izjašnjenje o vetu, Dodiku je u NSRS potrebna dvotrećinska većina, a opozicija u RS ranije nije precizirala da li će učestvovati u radu i kako će glasati.

Na samom početku zasjedanja, Dodik je izjavio da danas očekuje jedinstvo u skupštini Srpske.

„Danas moramo osjećati potrebu za jedinstvenim djelovanjem i našom slogom“, kazao je Dodik.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE