• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U srijedu posebna sjednica NSRS na Dodikov zahtjev

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U srijedu u 12 časova zakazana je 23. posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, odlučio je danas Kolegijum NSRS.

 Posebna sjednica NSRS  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Na osnovu člana 134. Poslovnika o radu Narodne skupštine zahtjev za održavanje sjednice podnio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je odluke usvojene na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, proglasio veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske, te pozvao poslanike da u roku 10 dana održe sjednicu i dvotrećinskom većinom podrže ovaj proglas.

Poslanici u Republici izjasniće se o izjavama člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske o proglašenju Zaključaka i Odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenih na 22. redovnoj sjednici održanoj 18. oktobra 2021. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Dodik je na sjednici bio protiv svih tačaka dnevnog reda jer su usvojene bez konsenzusa i sada će za taj svoj stav tražiti podršku narodnih poslanika u Republici Srpskoj.

Poslanici NSRS će se izjasniti da li potvrđuju Izjavu člana Predsjedništva o proglašenju Zaključka o otvaranju Ambasade Azerbejdžana u Sarajevu, koji je usvojen bez konsenzusa na pomenutoj 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Isto se odnosi i na zaključak o otvaranju kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci, davanju agremana ambasadorima Bjelorusije i Dominikanske Republike.

Dodik će tražiti od poslanika i da štetnima po vitalne nacionalne interese proglasi odluku o prihvatanju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnoj zaštiti i razmjeni tajnih podataka koji se odnosi na Sporazum u oblasti odbrambene industrije, Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Pakistana o saradnji u borbi protiv međunarodnog kriminala, terorizma, nezakonite trgovine drogom i organizovanog kriminala, Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o bezbjednosnoj saradnji između Savjeta ministara i turske vlade, Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora između BiH i Hrvatske o dopunama ugovora o graničnim prelazima.

Isto će tražiti i za Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o posudbi između Austrije i BiH i Odluku o davanju odobrenja za potpisivanje Zajedničke izjave država nasljednica bivše SFRJ o implementaciji projekta digitalizacije arhivske građe bivše SFRJ.

Povezano


Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE