• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN: BiH na ključnoj raskrsnici

Autor Dragana Božić

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o situaciji u BiH počela je u sjedištu UN u NJujorku.

 un.gif Izvor: Shuterstock/ Drop of Light

Kina: Sistem visokog predstavnika pripada prošlosti

Stalni kineski predstavnik u UN Geng Šuang rekao je da sve probleme BiH treba da riješe domaći političari, te da sistem visokog predstavnika i bonskih ovlaštenja pripadaju prošlosti.

Šuang je na sjednici Savjeta bezbjednosti u okviru rasprave o stanju u BiH pozvao međunarodnu zajednicu da zauzme nepristrasan, uravnotežen i oprezan pristup, uzimajući u obzir mišljenja svih strana i da izbjegava nametanje spoljnih rješenja.

On je ukazao da se BiH u proteklom periodu suočava sa sve većim izazovima i da sve probleme treba da rješava narod te zemlje.

Prema njegovim riječima, Kina ohrabruje sve strane u BiH da pojačaju dijalog i da poštuju Dejtonski sporazum.

On je u vezi sa visokim predstavnikom u BiH podsjetio da na osnovu Dejtonskog sporazuma Savjet bezbjednosti ima nespornu ulogu u njegovom imenovanju i da je to davno ustanovljena praksa koju treba poštovati.

Prema njegovim riječima, sistem visokog predstavnika i bonskih ovlaštenja bili su posebni dogovori u posebnoj eri. 

SAD: BiH na ključnoj raskrsnici

BiH se nalazi na ključnoj raskrsnici u istoriji, a tri najbitnije stvari na koje treba obratiti pažnju su opasna retorika, zaštita OHR i sprovođenje reforme izbornog procesa, ocijenila je ambasador SAD u UN Linda Tomas Grinfild.

Ona na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorila da retorika mržnje treba da prestane, te ocijenila da su pozivi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na odvajanje vojske, institucija i obavještajnih agencija Republike Srpske, kako je rekla, "opasan put za BiH i Balkan".

Prema njenim riječima, postupci srpskog člana Predsjedništva BiH vode "stvaranju novog ustava, što predstavlja prijetnju za arhitekturu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja je toliko dugo održavala mir u BiH".

Grinfildova je naglasila da je ključan teritorijalni integritet BiH, te da je vrijeme da se zvaničnici u BiH bave upravljanjem, da služe narodu i da se moraju sastajati redovno.

Ona je pozvala na formiranje vlade u Federaciji BiH.

Grinfildova kaže da Kristijan Šmit ima punu podršku Vašingtona, da je potrebno sačuvati OHR, te da je važna borba protiv korupcije.

"Sve strane u BiH treba da odaberu mir, stabilnost i napredak", poručila je ona. 

Produžen mandat EUFOR-a

Savjet bezbjednosti je na početku sastanka jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

Stalni predstavnik Francuske u UN Nikolas de Rivijer rekao je da ova zemlja podržava usvajanje francuskog prijedloga rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN o produžetku mandata EUFOR-a.

De Rivijer je rekao da je od perioda rata u BiH devedesetih godina prošlog vijeka ostvaren značajan napredak, ali da su političke tenzije i dalje jake.

On je istakao da Francuska podržava evropski put BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana.

Prema njegovim riječima, EU je igrala glavnu ulogu u stabilizaciji i održavanju mira u BiH, posebno zahvaljujući EUFOR-u.

De Rivijer je pozvao političke lidere u BiH da prevaziđu nesuglasice i sprovedu reforme izbornog procesa.

Francuski predstavnik naglasio je da "visoki predstavnik ima ključnu ulogu u BiH, koju Francuska podržava".

De Rivijer smatra da "visoki predstavnik može da doprinese održavanju stabilnosti u BiH".

Izaslanik je izjavio i to da Francuska osuđuje svaku formu ugrožavanja teritorijalnog integriteta BiH i "žali zbog blokiranja institucija na nivou BiH".

De Rivijer je naglasio da Francuska osuđuje glorifikaciju osuđenih ratnih zločinaca i dodao da je pomirenje jedina solidna osnova za budućnost BiH.

Predstavnica Irske izjavila je da je "BiH uspjela da postigne značajne rezultate u posljednjih 25 godina, i to mora da se nastavi, te da izabrani predstavnici građana moraju nastaviti sarađivati sa međunarodnim predstavnicima da im omoguće što bolju budućnost".

Ona je dodala da je neophodno sprovesti reforme Izbornog zakona prije izbora naredne godine.

"BiH ima mnogo izazovan period ispred sebe, ali se nadamo da će njene vođe uspjeti da ih riješe korak po korak", istakla je predstavnica Irske u UN.

Ona je rekla da Irska podržava izvještaj Kristijana Šmita, te da Agenda pet plus dva ostaje uslov za ukidanje OHR-a. 

Mediji su ranije prenijeli da je nakon višednevne debate u Savjetu bezbjednosti usaglašena rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savjetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra.

Sjednica je prvobitno bila najavljena za juče, ali je odgođena.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

Izvještaj se odnosi na period od maja do oktobra. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hmm

Ko nas ovdje zamajava sa povlacenjem nadleznosti kad su Amerika i Evropa protiv?

Mendela

@Hmm Ko kaže da se njih to uopšte treba ticati?

Hmm

@Mendela Sve se pita velike. Kako u obicnom zivotu, tako i u svjetskoj politici.

Mendela

@Hmm Ko smije, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide naprijed.

MONDO REPORTAŽE