• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Šmita u Savjetu bezbjednosti

Autor Dragana Božić

Neće biti podrške za imenovanje visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN, potvrdio mi je predsjednik Rusije Vladimir Putin, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 Dodik o sastanku s Putinom Izvor: SNSD

"Osjećam veliko zadovoljstvo kvalitetom razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovorali smo skoro sat vremena i pričali o ekonomiji, izgradnji gasovoda, Srpsko - ruskog hrama u Banjaluci, cijeni nafte", poručio je Dodik.

On je naglasio da visoki predstavnik nije imao pravo da nametne nijedan zakon, a on je to uradio 140 puta.

"Rusija je potpisnik Dejtonskog sporazuma, i ona to manifestuje na svaki mogući način. Iz špekulativnih razloga pokušava se sva krivica svaliti na leđa Republike Srpske. Impresioniralo me to koliko je upoznat sa detaljima. Potvrdio mi je da neće biti podrške za Šmita u Savjetu bejzbjednosti UN. Rusija nema namjeru da se mješa u BiH, kako to čine neki drugi putem specijalnih izlasnika", poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da je Republika Srpska posvećana Ustavu BiH i usmjerena je na to kako je on izvorno zapisan.

"Sve ono što je u skladu sa međunarodnim pravom Ruska Federacija to podržava. Upoznao sam Putina da mi nemamo namjeru da idemo ka NATO, i njemu je to poznato. Dogovor i razgovor sa ljudima, bez miješanja drugih u unutrašnje stvari i to smo mogli da čujemo od predsjednika Putina", poručio je Dodik.

"Nastavićemo sa našim aktivnostima u smislu otkazivanja nametnutih rješenja i kreiraćemo naša u skladu sa ustavom", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da i diplomatske akcije Srpske pokazuju da sve više stranih faktora shvata poziciju Srpske, te u tom smislu postoji sve veći stepen razumijevanja za Republiku nego ranije.

On je rekao da time padaju nedavne optužbe na račun Srpske da je ona za neku ratnu opciju, dodajući da je Srpska za demokratski proces u kome ima pravo da kreira procese i brani svoje nadležnosti.

Srpska ne odustaje od tužbe protiv  Šmita

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska neće odustati od najave da tuži Kristijana Šmita u Njemačkoj, njegovoj zemlji, što se lažno predstavlja kao visoki predstavnik u BiH.

"To neće prestati dok ne nađemo tu mogućnost", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Šmit lažnim predstavljanjem, koje je krivično djelo svugdje, opterećuje cijeli politički sistem u BiH i počinio je niz drugih krivičnih djela.

Odgovarajući na pitanje o Šmitovoj izjavi da međunarodna zajednica treba da spriječi dodatno komplikovanje situacije u BiH, Dodik je ponovio da je za Republiku Srpsku Šmit obični građanin NJemačke i da nema nikakve političke uloge u BiH.

"Mislim da je situacija u BiH dovedena do apsurda za koji ne znam da može biti veći – imamo čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom iako ga nije imenovao Savjet bezbjednosti, i nastavlja da glumi visokog predstavnika", rekao je Dodik.

NATO ne treba da ima neku rigidniju ulogu u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da NATO ne treba da ima neku rigidnu ulogu u BiH i da to treba odbaciti.

"Niko ne želi da ignoriše NATO, koji će ostati jaka formacija. Mi imamo bezobrazno loše iskustvo sa NATO-om, jer su Srbe bombardovali u nekoliko navrata, a sada Britanci šalju izaslanika koji je komandovao tim NATO snagama u BiH i na Kosovu da skine uniformu i obuče civilno odijelo i ovdje utjeruje demokratiju", rekao je Dodik.

Dodik je odbacio ocjene generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u vezi sa procjenom bezbjednosne situacije u BiH.

"Morao bi prvo da vidi na koji način su formirane Oružane snage u BiH i da mi kao faktori imamo pravo da na to utičemo kao u svakoj zemlji gdje postoji politička volja da se nešto učini", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je dodao da je spreman da Stoltenbergu objasni situaciju u BiH, ali da je indikativno da je jedna tako moćna ličnost prihvatila da se informiše iz obavještajne i medijske strukture i da donosi zaključke.

Dodik je rekao da nema ništa protiv toga da bilo ko šalje bilo kakvog izaslanika, ali da Republika Srpska ne vjeruje u dobre namjere Britanaca u BiH.

"Sama činjenica da se britanski parlament odlučio da raspravlja o situaciji u BiH pokazuje da je tamo bio veoma mali broj poslanika zainteresovanih za to pitanje, jer se radi o ljudima koji su ranije bili veoma angažovani od muslimana u BiH", pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je jedan broj ovih ljudi direktno bio angažovan u timu bivšeg visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE