• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik kategoričan: Nema odlučivanja u bh. institucijama osim ako…

Autor Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da politika RS “ostaje politika vraćanja nadležnosti”.

 dodik o vraćanju u bih institucije Izvor: Mondo - Brankica Spasenić

Bio je kategoričan da na snazi ostaje raniji zaključak skupštine Srpske koja je utvrdila da, dok se ne povuče tzv. “Inckov zakon” o zabrani negiranja genocida, srpski predstavnici se neće vratiti u institucije BiH.

“Naša politika ostaje politika vraćanja nadležnosti, poštovaćemo odluke NSRS koja je utvrdila da, dok se ne riješi problem zakona koji je nametnuo bivši predstavnik, naši predstavnici će ići samo na sjednice kada procijenimo da je to u interesu RS”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, predsjednici političkih stranaka u Republici Srpskoj su krajem jula prošle godine potpisali zaključke o neučestvovanju u donošenju odluka u insitutcijama BiH, a nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Dodik je danas u Banjaluci, a nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend koji je apelovao da se nađe način da se bh. institucije odblokiraju, kazao da će se “tražiti način da se otklone razlozi zašto srpski predstavnici ne učestvuju u radu”.

“Moguće da će se doći do prijedloga koji će se referisati na način kako je donesen zakon. Tek kada se otklone razlozi, možemo se vratiti”, poručio je.

Rekao je i da je RS spremna da da podrži bilo koji dogovor oko izmjene Izbornog zakona BiH, ukoliko se dogovore bošnjačka i hrvatska strana u vezi izbora za Predsjedništvo BiH sa prostora FBiH, ali i ukoliko bude odgovara oko izbor u Domu naroda BiH, i to srpskim predstavnicima bude odgovaralo.

Podvukao je da RS nastavlja sa politikom oko vraćanja nadležnosti, te ponovio da se imovina šuma i poljoprivrednog zemljišta ne može oduzimati RS.

Ocijenio da je opozicija različito interpretirala njegov razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, te da “pokušavaju da naprave atmosferu da je nešto dogovoreno”.

“Nije malo ako predsjednik Srbije kaže da moli ovu strukturu da razmisli, ali isto tako smatramo da nisu otklonjeni razlozi da srpski predstavnici ne učetstvuju u odlučivanju. Sve ostrašćene izjave od strane opozicije su usmjrene ka tome da bi se pojačao pritisak na RS i odagnali ratno-hučaki pozivi iz FBiH koji smatraju da je baš sada vrijeme da se obračunaju sa RS i posebno Miloradom Dodikom", izjavio je Dodik.

Još jednom se obrušio i na Kristijana Šmita te kazao kako postoji abnormalna , luda situacija, da se građanin jedne zemlje ovdje prestavlja kao visoki predstavnik.

“Jedna anahrona pojava. Oni smatraju da u BiH žive luđaci čim mogu da ovdje pošalju tako nekoga. On je lažni visoki predstavnik i tako će ga istorija zapisati. Polupao je lončiće”, rekao je Dodik.

Nazvao je Šmita luzerom koji ima za cilj da njega smijeni.

“RS ne smije prihvatiti takve mešetare i lažove”, dodao je.

Pročitajte i ovo:

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE