• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povratak u institucije BiH? Opozicija napada Dodika i čeka sjednicu NSRS

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Nakon Vučićeve molbe da se političari iz Republike Srpske vrate u rad u institucijama BiH, po svemu sudeći o tome će se raspravljati na sjednici NSRS u februaru i možda na sastancima u međuvremenu. Opozicija još bez zvaničnog stava.

 Opozicija o zaključcima i povratku u Institucije BiH Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

Vučić je u petak izjavio da je zamolio člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i sve političke snage u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH i na najbolji način štite interese srpskog naroda i Republike Srpske.

"Moja molba predsjedniku Dodiku i svim političkim faktorima u RS nije zahtjev da se sa bilo čim saglase, ili za bilo šta glasaju, naprotiv, moja molba je da sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne bude prazan i da se na najbolji mogući način bore za interese entiteta i srpskog naroda", naglasio je Vučić i ponudio da Dodiku i svim institucijama i političkim predstavnicima obrazloži svoj prijedlog.

Šta je Dodik odgovorio?

Dodik nije decidno izjavio da li će prihvatiti Vučićev prijedlog. Rekao je da razumije brigu a da će o tome razgovarati po povratku u Banjaluku, sa svojim partnerima i sa onima iz opozicije.

"To će se dešavati u narednim danima", najavio je Dodik za RTS i podsjetio da je odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu u zajedničkim institucijama BiH donesena nakon što je Valentin Incko nametnuo odluku kojom je negiranje genocida kažnjivo.

A naveo je da će početkom februara biti održana i sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Opozicija bez jasnog jasnog stava osim da je ''Dodik za sve kriv''

Predsjednici SDS i PDP, Mirko Šarović i Branislav Borenović obratiće se danas kasnije javnosti povodom ove teme, ali vjerovatno i dalje nećemo nedvosmisleno čuti šta u dvije najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj misle o ''povratku u institucije".

Tragom izjava i reakcija koje su nastale tokom vikenda, možemo zaključiti da ''Vučićevu zamolbu'' opozicija za sada koristi kako bi napadala Milorada Dodika da je ''još jednom'' pokazao neprincipijelnost pretpostavljajući da će SNSD na ovaj ili onaj način donijeti odluku o radu u institucijama BiH.

"Nakon pet mjeseci busanja u prsa, žestokih riječi, još žešćih najava i inicijativa, drug Mile se ponizno vraća svom drugu Bakiru u Sarajevo", napisao je predsjednik PDP na tviteru.

Povezano

Borenović i Šarović smatraju da je Vučićev poziv dokaz da je "situacija u BiH poprimila dramatične oblike".

Šarović i Borenović su mišljenja da je ovim potvrđeno da je Milorad Dodik "uvukao ne samo Republiku Srpsku nego i Srbiju u tešku situaciju svojim avanturističkim potezima na što su ga mjesecima unazad upozoravali i govorili jezikom razuma da se ne kocka sa statusom Republike Srpske i srpskim narodom".

Nije naglašeno da su se i lideri opozicije prije nekoliko mjeseci dogovorili zajedno sa SNSD da ne učesvuju u radu institucija BiH. Ispada kao da nisu htjeli i da ih je neko natjerao.

"Kestenje iz vatre mi nećemo vaditi, jer ga nismo ni bacali. Uvijek smo bili na liniji odbrane Republike Srpske, kao i ovog puta, i nastojali smo da urazumimo vlast da ne srlja i da vuče pametne poteze u ovako delikatnoj situaciji, zbog čega smo sa njihove strane satanizovani u medijima", istakao je kasnije Šarović.

Pročitajte i ovo

Jelena Trivić, poslanica u NSRS i potpredsjednica PDP-a takođe je napomenula da odluku o vraćanju u institucije BiH mora donijeti Narodna skupština. Igor Crnadak, narodni poslanik i potpredsjednik PDP, objavio je na Fejsbuku zaključke koje su u julu 2021. godine usaglasili predsjednici parlamentarnih stranaka, a koji su usvojeni u Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon nametnute Inckove odluke. Crnadak je zaključke nazvao "bivšim" mada nije jasno zašto jer ni opozicija ni SNSD nisu zvanično od njih odustali.

Predsjednik Glavnog odbora Srpske deokratske stranke Milan Miličević prokomentarisao je da je povlačenje predstavnika RS iz institucija "bila još jedna velika predstava i nastavak cirkusantske politike".

Šmit iskoristio priliku da prijeti

U međuvremenu, Kristijan Šmit kojeg u Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika jer nije imenovan kako to procedura nalaže, ponašao se u najmanju ruku kao da je i on bio na sastanku u Beogradu, rekavši da je Milorad Dodik "donio odluku da se vrati u institucije".

"Ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću biće u teškoj situaciji", kazao je Šmit, u seriji prilično diktatorski intoniranih rečenica tokom gostovanja na "Fejs TV".

Predsjednici političkih stranaka u Republici Srpskoj krajem jula su potpisali zaključke (na naslovnoj fotografiji) da predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama – Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH do daljnjeg neće učestvovati u njihovom radu, osim u slučajevima kada je neophodno učešće, radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske, sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona.

Odbacili su namenute odluke visokog predstavnika smatrajući ih neprihvatljivim i ništavnim.

(Mondo/Ž.S)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE