• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oprečni stavovi opozicije: Trivićeva kaže da je Dodik prekršio dogovor, Nešić ga podržao

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Milorad Dodik je danas najavio da će prisustvovati sastanku sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom u Predsjedništvu BiH i da se oko toga konsultovao sa liderima stranaka u RS. Ipak, čini da u opoziciji nisu načisto da li Dodik treba da ide, ili ne.

 Oprečni stavovi opozicije: Trivićeva kaže da je Dodik prekršio dogovor, Nešić ga podržao Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Poslanica Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Jelena Trivić smatra da je Dodik potvrdom dolaska na sastanak sa turskim Erdoganom prekršio skupštinske zaključke u neučestvovanju u radu institucija BiH, osim ako je to neophodno zbog sprečavanja štetnih odluka.

Ističe kako u zaključcima jasno stoji da se "treba učestvovati u radu zajedničkih institucija BiH kada se treba spriječiti donošenje štetnih odluka po Republiku Srpsku".

Možda će vas zanimati

"Dakle, učestvovanje samo onda kada se sprečava donošenje nekih odluka. Nigdje u zaključcima ne stoji da to uključuje i sastanke u zajedničkim institucijama BiH bilo koje vrste," napisala je Trivićeva u objavi na Fejsbuku.

Trivićeva misli da se postojali i drugi način da Dodik Erdoganu uputi stav Republike Srpske, a da odlaskom u Predsjedništvo pokazuje nemoć.

"On je o svojoj odluci da ide na sastanak, opoziciju obavijestio, ali ne i tražio mišljenje. Naviknut da se krije iza naroda, Narodne skupštine, sada svoju nemoć mora da sakrije i iza opozicije. Razlozi koje navodi kao opravdanje za sastanak sa Erdoganom su jadni - stav Republike Srpske se može uputiti i notom, pismom, bilo kojim drugim vidom diplomatske komunikacije," poručila je Trivić i naglasila da svoje stavove piše lično te da nema nikakavih pritisaka niti treba ikoga da demantuje.

Nešto ranije Iz PDP-a su prokomentarisali današnje tvrdnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika se prije odluke o sastanku u Predsjedništvu konsultovao sa opozicijom.

"Ne radi se tu o nekim posebnim dogovorima. Dodik je pozvao telefonom predsjednika Borenovića da kaže da je odlučio da ide na sastanak članova Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Erdoganom. Predsjednik Borenović je jasno rekao ono što zaista i mislimo: Ako će se pitanje nametnutog zakona Valentina Incka riješiti na takvim vrstama sastanaka, onda to može imati smisla," rekla je portparol PDP, Anja Petrović.

Nešić: Dodik dobio moju podršku

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić potvrdio je da je razgovarao sa Dodikom i da se složio da treba da prisustvuje sastanku sa predsjednikom Turske.

Nešić je istakao da je srpski narod kičma stabilnosti Zapadnog Balkana i njegovi predstavnici nikada ne treba da odbijaju sastanke sa najvišim zvaničnicima drugih država, saopšteno je iz DNS-a.

"Iznad svega, mi smo dobri domaćini, iskreni sagovornici pružene ruke koje se znaju i odbraniti ako je to potrebno", naveo je Nešić.

Dodik: Više razloga za sastanak

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas na konferenciji za novinare u Banjaluci da će prisustvovati sastanku prilikom posjete predsjednika Turske Redžepa Erdogana Sarajevu.

Dodik je rekao da je odluku da ide na sastanak donio nakon konsultacija sa predsjednicima političkih stranaka iz RS.

Na sastanak će ići, dodaje, kako bi turskog lidera upoznao sa stavovima RS, posebno u vezi zakona koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Velntin Incko, a uvezi zabrane negiranja genocida.

Osim toga, Dodik je rekao da će na sastanku tražiti i informacije o finansijskoju podršci Turske oko izgradnje auto-puta u BIH.

Kada će Dodik morati u Predsjedništvo?

U zaključcima koji su usaglašeni i potpisani od strane lidera stranaka iz Republike Srpske, a koji se odnose na neučešće odnosno blokadu rada institucija BiH u drugoj tački navodi se da potpisnici ''smatraju da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH (Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara), osim u slučajevima kada je neophodno učešće, radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske sve dok se ne razriješi pitanje nametnutog zakona."

Ovo praktično znači da će Dodik, s obzirom da druga dva člana Predsjedništva mogu da ga preglasaju ako ga nema, prisustvovati sjednicama da bi eventualno uložio veto, pozvao se na vitalni nacionalni interes, kako bi odluka Predsjedništva BiH mogla da se poništi u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE