• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šarović: Visoki predstavnici nemaju pravo da nameću zakone

Autor Brankica Spasenić

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović poručio je danas da je BiH u jednom od "najdelikantnijih trenutaka".

 Šarović: Visoki predstavnici nemaju pravo da nameću zakone Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Na konferenciji za novinare, tokom posebne sjednice NSRS, on je poručio da fokus ne treba da bude na sadržaju posljednje odluke Valentina Incka nego njegovoj namjeri da nametne zakone. Dodao je i da je on lično protiv i samog sadržaja, ali da je suština da Incko "nije imao pravo da to uradi".

"Ne treba da fokus bude na sadržaju odluke ili da na bilo koji način udarimo na one koji ne treba da trpe zbog naših političkih neslaganja i na porodice poginulih. Mi treba da ulazimo u Inckovu namjeru da nametne odluku sa snagom zakona u zemlji koja treba da bude suverena", istakao je Šarović.

Poručio je i novom viokom predstavniku da se sa tom praksom ne smije nastaviti.

Kazao je da je SDS dio zajedničkog dogovora, oko današnjeg posebnog zasjedanja, ali da to ne znači i političko jedinstvo u RS, te da nemaju namjeru ulaziti sa SNSD u priče oko mogućih koalicija odnosno nacionalne Vlade ili koncentracionog jedinstva.

"Dio smo zajedničkog dogovora da damo odgovor na vrlo složenu situaciju u kojoj se našla ne samo RS, nego cijela BiH. Razmišljajmo dugoročno jer ova kriza ima potencijal da se produbi i početak je složenog perioda, ali moramo razmišljati šta je na kraju i kako doći do rješenja", rekao je Šarović.

Istakao je da je prestala je potreba za djelovanjem visokog predstavnika, a posebno za posezanjem za bonskim ovlaštenjima.

"Parlament je jedino mjesto gdje se mogu donositi zakoni, a nikako jedan čovjek, koji ima ambiciju da bude vrhovni autoritet za tumačenje Dejtonskog sprazuma", rekao je Šarović.

Rekao je da SDS podržava dva zakona koja su danas na dnenvnom redu NSRS.

Komentarišući Dodikove najave o mogućnostima da podnese ostavku ukoliko niko novi neće doći na to mjesto u Predsjedništvu BiH, podvukao je da ne treba ostavljati upražnjeno mjesto bez adekvatne "rezerve".

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE