• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Epizoda Dodik sa Erdoganom: Da li je prekršio dogovor sa opozicijom i šta je postigao?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Jedinstvo svih političkih faktora iz Srpske, nastalo kao odgovor na Inckovo nametanje zakona, skoro svakog dana je na ispitu. Nakon Dodikove epizode sa Erdoganom, povjerenje je i dalje na niskom nivou i u tradicionalnom maniru - svi se međusobno optužuju za izdaju.

 presica,1 Izvor: Predsjedništvo BiH

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, sastao se juče u toj instituciji sa predsjednikom Turske, Redžepom Tajipom Erdoganom zajedno sa druga dva člana Predsjedništva, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Opozicija u Srpskoj optužila ga je da je prekršio zajednički dogovor o ne donošenju odluka na nivou zajedničkih institucija.

Možda će vas zanimati

Lideri političkih stranaka iz Srpske, među njima i Dodik, potpisali su krajem jula zajedničke zaključke, odbacujući nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika, a jedan od zaključaka je da "ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima RS sve dok se ne riješi pitanje nametnutog zakona."

Pojedinci iz opozicije - generalni sekretar PDP, Igor Crnadak, narodni poslanik Neobjša Vukanović - sinoć i danas optužili su Milorada Dodika da je prekršio zaključke. Predsjednik SDS, Mirko Šarović, komentarišući Dodik poziv na novi dogovor u BiH, saopštio je da smatra da je Dodik najavio ''Dejton 2'' i da je to opasno.

S druge stranke, poslanik SDS u Parlamentu BiH, Aleksandra Pandurević, sinoć je na tviteru ispravljala pojedine sarajevske medije medije i objašnjavala da suštinski, dogovor nije prekršen.

"Neće donositi odluke' znači da nema glasanja osim kada je neophodan veto i ne znači da neće ići da posao uopšte," objasnila je ona.

Zaključci koje su potpisali lideri stranaka u RS
Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk


Novinar ''Euroblica'' Slobodan Popadić, komentarišući sastanak u Sarajevu za Mondo, kaže da odlaskom tamo Dodik nije prekršio zaključke NSRS jer nije bilo sjednice Predsjedništva niti su donesene bilo kakve odluke.

''Opozicija, koja tvrdi suprotno, takođe svjesna toga. Ali traže alibi za izlaz iz priče o tzv. srpskom političkom jedinstvu koje je davi kao omča oko vrata, budući da je SNSD to jedinstvo nezvanično proširio i na teme koje nemaju veze sa Inckovim zakonom. Pa ispadne da je svaka kritika SNSD rušenje tog očigledno vještačkog jedinstva, za koje, usput rečeno, nisu potrebni nikakvi zaključci ni potpisi. Ako svaka strana u RS sama ne zna šta je interes RS, onda ne treba ni da postpoji," objašnjava Popadić.

Takođe, primjećuje da je Dodik očigledno izmanipulisao javnost kada je rekao da je dobio dozvolu opozicije za odlazak u Sarajevo.

"On nije političar koji traži dozvolu, a kasnije smo saznali da ih je samo obavijestio o namjeri. Ali bolje i to negao da nam iz Sarajeva saopšte da Dodik dolazi."

Popadić smatra da je Dodik očigledno pažljivo birao kako će se i gdje sastati sa Erdoganom: nije sa njim šetao Baščaršijom, nije ga svečano dočekao ispred Predsjedništva i bio je samo "tamo gdje treba," na zvaničnom sastanku u Predsjedništvu.

"Mislim da je to bio dobar potez iz najmanje dva razloga: nije dozvolio da se čuju samo stavovi Sarajeva, i drugo, predstavljao je interese RS i firmi iz RS koje će da grade dionicu auto-puta Beograd - Sarajevo kroz RS. Osim toga, Erdogan za sada - naglašavam: za sada - ne pokazuje loše namjere prema RS, plus ima korektne odnose sa Rusijom i Srbijom," navodi naš sagovornik.

Zaključuje da je Dodik poentirao na konferenciji za novinare na kojoj je o budućnosti BiH, Kristijanu Šmitu i Erdoganu govorio identično kako govori u Banjaluci.

"Nimalo nije odstupio od svoje politike. Ako ništa drugo, vrijedilo je zbog Komšićevog kolutanja očima. Na velikoj sceni smo vidjeli o kakvom političkom diletantu se radi, čovjeku koji nije dorastao momentu u kome se nalazi."

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE