• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon cjelodnevnog zasjedanja okončana posebna sjednica NSRS: Ovo su usvojeni zaključci

Autor Brankica Spasenić

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras ukupno 12 zaključaka, među kojima je i da predstavnici Srpske mogu da prisustvuju sjednicama Parlamenta BiH, Savjeta ministara BiH i Predsjedništva BiH.

 Nakon cjelodnevnog zasjedanja okončana posebna sjednica NSRS: Ovo su usvojeni zaključci Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Uslov je da "u svom odlučivanju uvažavaju stavove i mišljenja Narodne skupštine, Vlade i predsjednika RS".

Večeras usvojene zaključke predložili su poslanički klubovi vladajuće većine. Rasprava na posebnoj sjednici NSRS o aktuelnoj političko-ekonomskoj situaciji trajala je cijeli dan, a poslanicima RS obratili su se predsjednici parlamentarnih stranaka iz Srpske, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Među usvojenim zaključcima je i da Narodna skupština RS traži od predstavnika RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

"Narodna skupština traži od Vlade RS da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija. Narodna skupština podržava što skorije usvajanje i stupanje na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu", neki su od usvojenih zaključaka.

NSRS konstatuje i da nisu prestali razlozi zbog kojih su usvojeni zaključci na 20. posebnoj sjednici u julu ove godine.

Konstatuje se da su se predstavnici iz RS u institucijama BiH ponašali u skladu sa pomenutim zaključcima, a kada je izglasano da nema učešća u radu i glasanju u državnim institucijama do rješavanje pitanja nametnutih izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH o zabrani negiranja genocida, a koje je svojom odlukom nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

U večeras usvojenim zaključcima se traži osnivanje radnog tijela za borbu protiv korupcije na čijem čelu bi bio neko iz opozicije iz Republike Srpske.

Takođe, od Parlamentarne skupštine BiH se traži da prije svake sjednice dostavi NSRS sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom roku, a od Savjeta ministara BiH da dostave materijale Vladi RS i od Predsjedništva BiH da dostavi predsjedniku RS.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE