• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nije tačno da se vraćamo u institucije BiH

Autor Dušan Volaš

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nisu tačni navodi opozicije o povratku srpskih predstavnika u rad zajedničkih institucija, jer je Narodna skupština Republike Srpske jasno navela u zaključcima da razlozi za povratak nisu prestali.

 Milorad Dodik i Željka Cvijanović Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

"Vidim da su neki danas pročitali te zaključke, a nisu učestvovali u njima. Skupština je njima bila potrebna za paradu da sve kažu ono što ne stoji i ne pripada za Narodnu skupštinu. NJen smisao su tražili u mom obraćanju i sve ono što su rekli. Oni nisu bili fokusirani na to", rekao je Dodik za RTRS.

Dodik je istakao veliki značaj jučerašnje posebne sjednice parlamenta Srpske o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, naglasivši da je sasvim normalno da o tome razgovaraju.

On je precizirao da je Narodna skupština navela da razlozi nisu prestali da se uđe u rad zajedničkih institucija, ali da srpski predstavnici mogu da učestvuju u radu ali da se drže stavova Narodne skupštine, Vlade i predsjednika Republike i da je neophodno da institucije na niovu BiH materijale u pripremi za te sjednice dostave.

Pojasnio je da Parlamentarna skupština svoje materijale treba da dostavi Narodnoj skupštini Republike Srpske, Savjet ministara Vladi Srpske, a srpski član Predsjedništva predsjednici Republike Srpske.

"Mi smo i ranije imali komunikaciju, ali nije bila službena. Sada vidimo da se neki u Sarajevu opiru, ali postoji srpski kabinet u Predsjedništvu i ja ću sa te adrese sve pozive za Predsjedništvo koje dobijem slati predsjednici. Veoma je važno da neformalno napravimo veoma formalnim", rekao je Dodik i dodao da tako treba i za Skupštinu i za Vladu.

On je dodao da tu treba da se utvrdi šta je interes Srpske i da se u okviru toga srpski predstavnici ponašaju u zajedničkim institucijama.

Dodik je rekao da će sutra na Predstavničkom domu biti na dnevnom redu tri razvojna programa, od nekoliko desetina miliona, koje treba da povuče Republika Srpska, a što je od interesa za Srpsku.

"Naši ljudi će odlučivati o tome kao što je gradnja zajedničkog graničnog prelaza sa Srbijom, te energetska efikasnost škola", rekao je Dodik i napomenuo da je ključan zakon koji će zabraniti nazivanje genocidnim tvorevinama kolektivitete, a narod genocidnim, dok će stručnjaci reći kolika je kazna.

Za opoziciju je rekao da ne znaju šta hoće, da je njihova jedina politika Milorad Dodik.

"Mislim da je njihova mržnja prema meni veća nego ljubav prema Republici Srpskoj", rekao je Dodik i dodao da se to i juče vidjelo.

On je istakao da će vladajuća koalicija nastaviti da se ponaša odgovorno i u interesu Republike Srpske.

Dodik je ponovio da su opozicionari u razgovoru sa Gabrijelom Eskobarom dogovorili da ruše jedinstvo Republike Srpske i da to uspješno rade, te ponovio kako su lideri opozicionih stranaka tražili da njemu i ATV budu uvedene sankcije, a ponovio je i kako nema nikakvog vlasničkog udjela u ATV-u.

Sada komentarišu zaključke, a nisu bili, ne učestvuju, razbijaju institucionalnu strukturu, rekao je Dodik i dodao kako bi volio da opozicija radi, iznosi svoje stavove, ali da je SDS "partija opšte izdaje".

Za lidera HDZ-a Dragana Čović je rekao da je racionalan političar i da mu je drago što je juče bio na posebnoj sjednici za šta mu je i zahvalio, naglasivši kako smatraju da je Čović prijatelj i Srba i Bošnjaka.

Dodik je rekao kako poštuje muslimane u BiH, ali ne njihove politike, da je njihov nacionalizam otišao prema tome da teže da imaju svoju državu BiH, gdje bi Srbi bili nacionalna manjina.

Srna

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Ti si zreo za penzije

MONDO REPORTAŽE