• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarac se sastao sa Đi Pingom: Rješenje političke krize tražiti u demokratskoj atmosferi

Autor Nikolina Damjanić

Ministar spoljne trgovine Staša Košarac i i kineski ambasador u BiH Đi Ping konstatovali su da se rješenje postojeće političke krize u BiH mora tražiti u okviru Ustava i u demokratskoj atmosferi.

 staša košarac na sastanku sa đi pingom Izvor: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa

Košarac je naglasio da Republika Srpska i njeni zvaničnici ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, budući da nije imenovan u skladu sa međunarodnim pravom i Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je s tim u vezi zahvalio Kini za isti, zvanično iskazan stav.

Košarac je tokom današnjeg sastanka u Sarajevu naveo da Republika Srpska dokazuje spremnost i kontinuirano poziva na unutrašnji dijalog u okviru Dejtonskog sporazuma i Ustava, insistirajući na očuvanju svog ustavnog kapaciteta.

"Nažalost, politički predstavnici Bošnjaka deklarativno su za primjenu Ustava BiH, ali u praksi potvrđuju suprotan pristup. Svjedoci smo da izbjegavaju dijalog sa druga dva naroda u BiH, očekujući da će neko sa strane nametnuti rješenje, što je potpuno neprihvatljivo", ocijenio je on.

Sagovornici su pozdravili dobre i prijateljske veze između BiH i Kine, te naglasili da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

Košarac je izrazio zahvalnost za pomoć i podršku Kine u realizaciji projekata u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Posebno je ukazao na značaj poruka u okviru Samita "17 plus jedan", kada su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Kine Si Đinping govorili o potrebi povezivanja tržišta i jačanju privrednih veza.

Košarac je ocijenio da su ohrabrujući i razgovori predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije sa kineskim zvaničnicima o potrebi dodatne ekonomske povezanosti.

Na sastanku je istaknuto da će u narednom periodu između BiH i Kine biti potpisani Memorandum o razumijevanju kojim bi se uspostavila zajednička radna grupa za ekonomsku saradnju i investicije i Memorandum o promociji investicione saradnje u oblasti zelenog razvoja.

Zajednički je ocijenjeno da će pomenuti dokumenti biti dobar okvir za poboljšanje ukupnih odnosa između dvije zemlje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac je prihvatio poziv ambasadora Đi Pinga da učestvuje na sastanku u vezi sa promocijom tehnologija za zaštitu životne sredine, koji će biti održan 25. februara u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE