• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet Evrope uskoro raspravlja o BiH: Šta piše u nacrtu dokumenta?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) pripremila je nacrt dokumenta kojim se razmatra pristup politike EU u Bosni i Hercegovini, a koji će se razmatrati na sjednici Savjeta EU za spoljne poslove 21. feburara.

 Dokument Savjeta Evrope o BiH Izvor: MONDO/Samir Cacan

U analizi dokumenta think-tank organizacije "Democratization Policy Council" (DPC) sa sjedištem u Berlinu je istaknuto da autori zapravo "štite politiku HDZ-a i SNSD-a", analiziraju - ne bez pristrasnosti - federalni mediji.

Iz DPC-a ističu da dokument predstavlja prijedlog EEAS-a da se trenutni pristup i politika EU u BiH dodatno ojača.

"Opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona je očigledna u cijelom dokumentu, to je prvo konkretno pitanje koje se pominje, uz neiskrenu i lažnu tvrdnju da je 'od suštinske važnosti poboljšati funkcionalnost i dovesti zemlju naprijed na putu prema EU'', smatraju u DPC-u, prenosi Kliks.

Povezano

U nastavku tvrde da EEAS pokazuje očigledan manjak sposobnosti da pravilo analizira situaciju u BiH.

"Navedeni interesi EEAS-a za funkcionalnost države, borbu protiv korupcije itd. direktno su u suprotnosti sa interesima uskog stranačkog kadra u smislu provođenja izborne reforme", navodi se u dokumentu.

"EU je još jednom propustila priliku da iskreno razmotri političku situaciju, što jasno pokazuje opsesija EEAS-a reformom izbornog zakona", stoji u nastavku.

Dodaju da je dokument zamišljen da djeluje kao sedativ državama članicama, od kojih sve veći broj priznaje da je pogoršanje situacije u BiH direktan rezultat dugotrajnog neuspjeha politike EU.

U dokumentu su Srbija i Turska spomenute kao konstruktivan faktor, a da Zagreb, kako tvrdi DPC agresivno štiti lidera HDZ-a Dragana Čovića. Iz DPC-a ističu da stav EEAS "pomaže politici Čovića i Dodika da pokušaju blokirati izbore".

"Napori EU imaju za cilj pacifikaciju po svaku cijenu, uključujući davanje koncesija onima koji ugrožavaju mir i integritet BiH i dostojanstvo naroda", navodi se u analizi.

Iz DPC-a ističu da su u prijedlogu EEAS-a, koji navodno teži jačanju demokratije u BiH, potpuno zanemarani ono koji su pokazali da im je u interesu građansko društvo i država, kao naprimjer apelanti koji su dobili presude Evropskog suda za ljudska prava ili oni koji su davali konstruktivne prijedloge za izboru reformu (Naša stranka).

U tom kontekstu iz DPC-a ističu da EEAS jasno pokazuje da je spremna razmotriti sankcije Dodiku samo ako on bude implamentirao odluke koje je usvojila NSRS.

Takođe u prijedlogu dokumenta rečeno je da nema rizika od sukoba i citiraju se predstavnici misije EUFOR-a koji su više puta napomenuli kako u BiH nema bezbjednosnih problema.

(Kliks/Mondo)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE