• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eskobar o Balkanu pred Senatom: Naš posao još nije završen, BiH najkorumpiranija u regionu

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država danas je ponovo razmatrao stanje na Zapadnom Balkanu. Najviše vremena posvećeno aktuelnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

 eskobar.jpg Izvor: GEORGI LICOVSKI/EPA

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su SAD uvjerene da mogu da poboljšaju stanje u BiH kroz ograničene promjene pravnog okvira i vrate je na evropski put.

Eskobar je u obraćanju u američkom Kongresu istakao da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je "jako težak akter", nije jedini problem, prenosi RTRS.

"Temeljni problem u BiH nije etnonacionalizam, već korupcija. Ona sprečava BiH da napreduje, ona je treća po korupciji u Evropi, ima najveću stopu odliva stanovništva i sve je to bitno usporava na putu integracija. Mi se borimo da odnosi budu bolji, da stanje bude bolje, da odnosi između Bošnjaka i Hrvata budu bolji, da se Srbi vrate u institucije. Dok se to ne desi, mi radimo sa opozicijom i radimo na tome da Dodika onemogućimo u pravljenju još veće štete'', rekao je Eskobar.

Eskobar se požalio da proces integrisanja BiH u EU ide sporo, navodeći da je s jedne strane u pitanju zamor EU od proširenja, a s druge nespremnost aktera u BiH da sprovode neophodne reforme.

Eskobar smatra i da su neophodne postepene promjene Ustava BiH, da Izborni zakon treba promijeniti i SAD će, kako je dodao, na tome nastaviti da rade.

Upitan "šta je pošlo po zlu" i "zašto nismo otišli dalje od Dejtona", Eskobar je istakao da je ključni problem - korupcija.

"Ona je zarobila BiH i ima užasne posljedice. Ne samo kada je u pitanju privlačenje stranih investicija, već i odlaska ljudi. Međutim, uvjereni smo da BiH možemo popraviti kroz ograničene promjene pravnog okvira BiH i vratiti je na evropski put", rekao je on.

Istakao je i da je vladavina prava sve slabija u BiH i da je obaveza domaćih aktera u BiH, ali i međunarodne zajednice da se to promijeni.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE