• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HNS: Ako ne bude promjena izbornog zakona, tražićemo teritorijalne izmjene u BiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"CIK BiH nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH"

 Srn2022-2-19_1558607_0.jpg Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Hrvatski narodni sabor (HNS) će, ako se nastavi dekonstituisanje hrvatskog naroda, pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije kojima će biti obezbijeđena potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da to zaključeno danas na vanrednom zasjedanju HNS-a, kao i da neće biti ispunjeni formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora 2022. sve dok se ne izmijeni postojeći Izborni zakon BiH.

Možda će vas zanimati

Čović je naveo da je u tu svrhu neophodno provesti odluku Ustavnog suda BiH i odluke Suda iz Strazbura kako bi se svakom od konstitutivnih naroda obezbijedilo legitimno političko predstavljanje, kao i mogućnost kandidovanja svakoj osobi.

On je dodao da HNS posebno naglašava da CIK BiH nije i ne može biti zakonodavac, niti ima pravo preuzimati nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH, te da CIK BiH nije izabran u skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH.

"Ako se Izborni zakon ne bude izmijenio i ako se u tim uslovima izbori raspišu i provedu, HNS će ih smatrati suprotnim slovu Ustava, te duhu i načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvom postupku predstavnici HNS-a suprotstaviće se svim legitimnim pravnim i političkim sredstvima", rekao je Čović na konferenciji za novinare.

HNS, dodao je, izražava žaljenje što dosadašnji pregovori o izmjenama Izbornog zakona nisu održani sa uspjehom, kao i da je hrvatski pregovarački tim ponudio niz rješenja.

Prema njegovim riječima, HNS je spreman nastaviti pregovore o izmjenama Izbornog zakona na tragu već usaglašenih izmjena Ustava BiH sa predstavnicima Venecijanske komisije kako bi se stekli uslovi za održavanje izbora.

"Stoga pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice uključene u pregovarački proces da daju doprinos završetku procesa pregovora o izmjenama Izbornog zakona i ograničenim izmjenama Ustava BiH koje su od najveće važnosti za stabilnost i budućnost evropske BiH", istakao je Čović.

On je naglasio da će se HNS zalagati za izvorna ustavna načela postignuta u Vašingtonu i Dejtonskom mirovnom sporazumu koji su utvrdili Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi i drugi građani.

"Spremni smo odlučno se suprotstaviti svim daljim inicijativama koje idu u smjeru daljeg dekonstituisanja hrvatskog naroda u BiH", poručio je Čović.

Sve političke stavove kojima se sprovodi blokiranje političkog sporazuma i Mostara i onemogućava Hrvatima legitimno predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda, HNS će smatrati suprotnim hrvatskim političkim pravima, te ugrožavanjem nacionalnog interesa i političkog subjektiviteta Hrvata u BiH.

Čović je rekao da su svi zaključci usvojeni jednoglasno na Saboru, te najavio da će pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH biti nastavljeni u utorak u Mostaru.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hk

Zašto i Vi ,njih ne ignorišete i radite za dobro svojih građana.Niko nije Bogom dan,da bude na jednoj funkciji a da odbacuje pregovore i dogovore ostalih naroda.BiH je sastav, DVA ENTITETA I TRI NARODA.Bez otimanja i premisa nadležnosti ako toga nema,pa kakva je to zemlja?

MONDO REPORTAŽE