• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Neumski'' pregovori o izbornom zakonu biće nastavljeni u Sarajevu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će pregovori političkih stranaka iz Federacije BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH biti nastavljeni u četvrtak, 10. februara, u Sarajevu.

 Novi pregovori oko izbornog zakona u Sarajevu Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Čović nije govorio o očekivanjima ishoda sastanka, koji je nastavak pregovora koji su se u Neumu odvijali pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice.

On je rekao da je nastavak pregovora domaćih aktera dogovorio u subotu sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem i NIP-a Elmedinom Konakovićem.

Čović je danas Predsjedništvo HDZ-a BiH informisao o pregovorima iz Neuma, a nakon toga je održana zajednička sjednica predsjedništava HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske o aktuelnoj političkoj situaciji i o održanim sastancima o izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Razgovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano, ali je ostavljena mogućnost da ih nastavimo. U četvrtak u parlamentu BiH se nastavljaju razgovori stranaka iz Neuma da pokušamo usaglasiti ono što smo razgovarali u Neumu. To je još jedan od pokušaja, ali ćemo učiniti sve da napravimo iskorak", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Odgovarajući na pitanje da li će biti opštih izbora 2022. godine, Čović je naveo da je vrlo jasno odluka Ustavnog suda BiH stavila van snage određene odredbe Izbornog zakona, te da ta odluka jasno kaže da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Jasno je da, ako te promjene nema, ne postoje ustavne i zakonske mogućnosti da se organizuju izbori. Ovo što govorim ima utemeljenje u odluci Ustavnog suda. Nema nikakvih preduslova da se održe izbori ukoliko nema promjena Izbornog zakona BiH, slično kao što je bilo sa Mostarom", rekao je Čović.

Prijedlozi za elektorski sistem

Govoreći o prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH o kojima se pregovaralo u Neumu, Čović je naveo da su svi modeli koji se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH nazvani "elektorski" iako to nije klasični elektorski izbor.

"On se zasniva na tome da svaki kanton ima određen broj elektora. Nije elektorski, jer mi nemamo elektore, kao što imaju u Americi, ali imamo jedan broj elektorskih glasova koji je fiksan. Ako imamo pet kandidata u ovom kantonu ovdje, onaj koji pobijedi dobija sve te glasove. Ključna razlika je u tome da li imamo dvije izborne jedinice i dvije liste", kaže Čović.

On je pojasnio da su i jedna i druga ideje raspravljene i da je Venecijanska komisija jasno rekla da nema problema oko legitimnog predstavljanja i dvije izborne jedinice u Federaciji BiH.

"Da bismo udovoljili Bošnjacima rekli smo da ostajemo sa dvije liste, za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva. Naš prijedlog je išao kroz dvije liste i raspored elektorskih glasova", naveo je Čović.

Izvor: Mondo - Vedran Ševčuk

On je objasnio da je bošnjačka strana posljednjeg dana pregovora u Neumu izašla sa prijedlogom jedne liste.

"Na taj način bez problema bošnjačka strana može izabrati dva predstavnika u Predsjedništvo BiH. Taj model je apsolutno neprihvatljiv", poručio je Čović.

Komentarišući izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića "da Čović ponovo želi izabrati Željka Komšića u Predsjedništvo BiH", Čović je rekao da bi to bilo isto kao da je on izjavio da Bakir Izetbegović želi živjeti u Herceg-Bosni.

Čović je naglasio da HDZ BiH ima apsolutnu podršku HDZ-a Hrvatske za ono što radi.

Govoreći o negativnim reagovanjima na njegovo obraćanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Čović je naveo da je u Banjaluku otišao na poziv predsjednika parlamenta Srpske, a da su negativne reakcije bile samo od političkog Sarajeva.

"Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije BiH, da kažem da trebamo čuvati Ustav BiH, a i Republika Srpska je dio Ustava BiH, da kažem da građanska država nije rješenje i otišao sam zbog hrvatskog naroda u Republici Srpskoj. Republika Srpska je, ma šta ko od nas mislio, realnost i činjenica, sa svojim institucijama u Dejtonu. Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštovati Republiku Srpsku. Kako možete poštovati Ustav, a govoriti `ja sam protiv Republike Srpske`. Da li je neka riječ od mojih 20 minuta izvučena iz konteksta i nekoga povrijedila, to je drugo pitanje", rekao je Čović.

On je naglasio da je i o izmjenama Izbornog zakona BiH nemoguće razgovarati bez predstavnika Republike Srpske, jer je njihova podrška potrebna u parlamentu BiH.

"U četvrtak će razgovarati predstavnici Hrvata i Bošnjaka, Dodik je rekao da će ispoštovati sve što se dogovorimo. Kako mislimo u parlamentu razgovarati o ovome bez predstavnika Republike Srpske? Oni će nama trebati kao partneri da bi se nešto usaglasilo, usaglašavanje sa trećom stranom ne bih potcijenio. Otišao sam da napravim učinak i mislim da sam ga napravio. Ja razgovaram o budućnosti i kako da izvučemo BiH iz ludila", poručio je Čović.

U Mostaru danas zasjeda i Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE