• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko i Švarc-Šiling: BiH odmah primiti u EU, Srbiji oduzeti status kandidata

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Bivši visoki predstavnici Kristijan Švarc-Šiling i Valentin Incko traže od Evropske komisije da se BiH "brzo i nebirokratski" primi u EU, navodeći i da Srbiji treba oduzeti status kandidata.

 incko i švarc šiling traže prijem bih u eu Izvor: SRNA/Nevenko Erić

Njih dvojica od NATO-a zahtijevaju garancije da će zaštititi stanovništvo BiH.

"U istoriji Evrope 24. februar 2022. predstavlja crni dan, jer postoji opasnost da bi ovakva agresija na jednu suverenu državu mogla da podstakne druge diktatore na slične korake", naveli su dva bivša visoka predstavnika u BiH u pismu predsjednici Evropske komisije Ursuli fon den Lajen i generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu.

S obzirom na ukrajinsku krizu i to što su se za hitan prihvat Ukrajine u EU založile članice EU - Bugarska, Češka, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska, Slovačka i Slovenija, sada je, smatraju Švarc-Šiling i Incko, trenutak da se sa zemljama zapadnog Balkana, koje teže članstvu u EU, započnu pregovori o učlanjenju bez odlaganja.

Možda će vas zanimati

"To se mora odnositi i na BiH i to bi morala biti pouka iz dešavanja tokom posljednjih šest dana", navodi se u njihovom pismu, prenio je Dojče vele.

Dvojica bivših visokih predstavnika u BiH ukazuju kako NATO i EU sa svojim EUFOR-trupama imaju kako mandat, tako i obavezu prema BiH.

I pored te obaveze, oni pozivaju NATO i generalnog sekretara Jensa Stoltenberga da pruži "snažne garancije stanovništvu BiH da neće biti ostavljeni na cedilu, kao pre 30 godina".

Od njega traže i da "poduzme neophodne korake u cilju sprečavanja prijetnji postojanju BiH".

"Niko ne zna koji su sve Putinovi ciljevi. Zato vas molimo da učinite sve što je u vašoj moći da zaštitite BiH. Njeni građani moraju dobiti garancije NATO u slučaju da se rat proširi na Zapadni Balkan", navodi se u pismu.

Incko i Švarc-Šiling traže slanje NATO trupa "na Brčko-koridor" i granicu BiH sa Srbijom.

Incko i Švarc-Šiling dalje su ocenili bi Srbiju, koja odbija da uvede sankcije Rusiji, trebalo isključiti iz kandidature za članstvo u EU.

Pozivaju se na prvog visokog predstavnika u BiH Karla Bilta (Carl Bildt), koji je pre nekoliko dana na Tviteru napisao da se Srbija svojim stavom prema Rusiji "diskvalifikuje iz procesa učlanjenja", kao i da "za zemlje, koje ne dele evropske vrednosti, zapravo nema mesta u EU".

"Slažem se sa Karlom Biltom, ali mogao je to reći i ranije", kazao je Incko.

Pisma je uručeno Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu.

(Beta/AP)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE