• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berbokova u Predsjedništvu: Dodik tražio da Brisel ''omekša'' uslove za prijem BiH u EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Njemačka ministrica inostranih poslova Analena Berbok sastala se danas sa članovima Predsjedništva BiH. Milorad Dodik pitao da li će briselska administracija "omekašati" po pitanju dobijanja kandidatskog statusa za BiH.

 Analena Berbok u Predsjedništvu BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

"Moje je pitanje bilo da li postoji spremnost da se u vrijeme sukoba u Ukrajini omekša briselska administracija da BiH dobije kandidatski status", izjavio je Dodik.

Dodaje da njemačkoj ministrici "objasnio" da u BiH nema secesionističkih namjera i da je u pitanju značajan spin da se stanje u BiH prikaže nestabilnim.

"Treba više podržavati EUFOR-ove procjene o sigurnosti, a ne neke zabludne političke propagande koja dolazi najčešće iz Sarajeva", naveo je Dodik.

Dodik je na današnjem sastanku istakao da jačanje BiH ne može biti zasnovano na razgradnji Republike Srpske, te da je spreman na svaki dogovor koji će BiH učiniti ustavno ostvarivom zemljom.

"Kao što se jedinstvo i snaga EU ne mogu graditi razgradnjom bilo koje države članice, tako ni izgradnja i jačanja BiH ne može biti zasnovana na razgradnji Republike Srpske, a što je masovno činjeno u prošlosti", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva izrazio je veliku zahvalnost ministarki Berbok na pokazanom interesovanju za situaciju u BiH i Zapadnom Balkanu u cjelini, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Istakao sam spremnost da BiH opstane samo bez zadiranja u prava Republike Srpske, poštovanjem Dejtonskom sporazuma i njegovog Aneksa četiri, Ustava BiH. U okviru toga predložio sam konkretne korake koji mogu relaksirati situaciju u BiH i omogućiti njen povratak na evropski put", naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je iskazana je kontinuirana i snažna podrška Njemačke Bosni i Hercegovini i aktivno zalaganje da Bosna i Hercegovina bude na agendi prioriteta EU, te će podrška Njemačke biti nastavljena na bilateralnom i multilateralnom planu.

Sagovornici su se složili da je od velikog značaja zadržati fokus i konstruktivni angažman Njemačke na podršci reformskom i integracijskom putu Bosne i Hercegovine.

"Rečeno je da Njemačka čvrsto stoji pri svom stavu i na već utvrđenoj poziciji u pogledu teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovinе, te izmjena Izbornog zakona, demokratskih principa i vladavine prava, a nova njemačka vlada u potpunosti nastavlja politiku podrške i angažmana prema Bosni i Hercegovini. Bilo je razgovora i o ekonomskoj saradnji, gdje je rečeno da su za njemačku ekonomsku saradnju i investiranje u Bosnu i Hercegovinu prioritetni sektori energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Teme susreta su bile i ekonomska perspektiva za mlade u Bosni i Hercegovini. Sastanku je prisustvovao i specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Saracin", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE