• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez izjava nakon sastanka o izbornom zakonu, odbijen prijedlog HDZ-a

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Nakon što su razgovori završeni jedan dio pregovarača je izašao iz zgrade ne želeći da daju izjave, drugi dio političara otišao kroz garažu izbjegavši medije.

 bez dogovora o izbornom zakonu u sarajevu Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Nakon nove runde pregovora u Delegaciji Evropske unije u Sarajevu, lideri koji su razgovarali o elektorskom modelu i suštinskim izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nisu željeli davati izjave za medije niti otkrivati detalje sastanka, javlja Klix.

Na ovom sastanku o ključnim reformama Izbornog zakona BiH na kojem strane treba da se dogovore oko izbora članova Doma naroda Parlamenta BiH i FBiH, učestvovali su "neumski pregovarači" i zvaničnica EU Angelina Ajnhorst te novi američki ambasador u BiH Majkl Marfi.

Možda će vas zanimati

Među političkim liderima na sastanku u velikoj sali bili su predstavnici HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović, zatim lideri NiP-a, SBB-a, NES-a i HDZ-a 1990 Elmedin Konaković, Fahrudin Radončić, Nermin Ogrešević i Ilija Cvitanović. Svi oni su pokušali naći rješenje na posljednjim pregovorima u Neumu, no danas su prvi put sjeli za sto i sa novim američkim ambasadorom.

Nakon što su razgovori završeni jedan dio pregovarača je izašao iz zgrade i poručio da je dogovor sa sastanka takav da niko neće davati izjave nakon današnjih razgovora, dok je drugi dio političara otišao kroz garažu izbjegavši medije.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković se jedini sa ovog sastanka obratio javnosti, međutim nije ulazio u detalje prijedloga elektorskog modela. Navodno je, kako kaže, HDZ insistirao na izboru u Predsjedništvo BiH tako da njihov kandidat sasvim sigurno bude hrvatski član.

"Svi čini mi se imamo jednake stavove za ukidanje famoznog ultimativnog etničkog prefiksa, ali moramo na kraju sjesti i sa predstavnicima iz RS-a. Američki ambasador je rekao da treba iskoristiti momenat, ali ne po svaku cijenu. Bilo je zaista zahtjeva koji nisu za 21. vijek i naravno, protivili smo se tome", rekao je Konaković.

Razgovori u Delegaciji EU će biti nastavljeni sutra ujutru.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE