• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska ambasada u BiH traži poništenje Šmitove odluke

Autor Nikolina Damjanić

Ambasada Rusije u BiH zatražila je od partnera iz Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (UO PIK) da ponište takozvanu odluku Kristijana Šmita da obustavi Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, nevodećid a je to nelegitimno.

 Ruska ambasada traži poništenje Šmitove odluke Izvor: Ambasada Ruske Federacije u BiH

"Ukoliko pojedini članovi UO PIK-a nastave da popuštaju samovolji Kristijana Šmita, posebno ako se sankcije koriste protiv legalno izabranih političara u BiH, onda će sva odgovornost za moguću destabilizaciju u BiH pasti na predstavnike međunarodne zajednice", upozorava se u saopštenju objavljenom na "Fejsbuk" stranici Ambasade Rusije u BiH.

Iz ruske Ambasade su pozvali sve političke snage u BiH da pokažu realizam i odmah krenu u direktan dijalog, bez spoljnog posredovanja kako bi se što prije došlo do kompromisnih rješenja o aktuelnim unutrašnjim političkim pitanjima, formirala i jačala atmosfera saglasnosti i pomirenja.

"Samo to, u sadašnjoj komplikovanoj situaciji, može stvoriti uslove za obezbjeđenje stabilnosti i bezbjednosti u BiH", ističe se u saopštenju.

Ambasada je potvrdila principijelan stav Rusije da se njemački državljanin Kristijan Šmit bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN ne može smatrati visokim predstavnikom u BiH, zbog čega nema ovlaštenja u smislu Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, a sve njegove odluke su nelegitimne.

Njemački diplomata Kristijan Šmit rekao je juče da je "obustavio Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 10. februara Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je 7. aprila ukaz o proglašavanju ovog zakona koji bi sutra trebao da stupi na snagu.

(SRNA)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE