• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kasipović: Predviđeno povećanje plata sudijama i tužiocima za 10 odsto

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Prijedlogom zakona o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj predviđeno je da plate budu povećane za 10 odsto, istakao je danas u Banjaluci ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović.

 NSRS: Predloženo povećanje plate za 10 odsto sudijama i tužiocima Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Kasipović je u Narodnoj skupštini Republike Srpske rekao da plate nosiocima najviših pravosudnih funkcija nisu povećane od 2013. godine, te da su predloženim zakonom utvrđene plate, naknade i materijalna prava sudija i javnih tužilaca.

"Predloženim zakonom propisuje se povećanje plata sudija i javnih tužilaca u odnosu na plate propisane važećim zakonom, uvodi pravo sudija i javnih tužilaca na naknadu troškova prevoza prilikom dolaska na posao i odlaska sa posla, kao i naknada po osnovu vremena provedenog u obaveznom dežurstvu ili pripravnosti", pojasnio je Kasipović.

Možda će vas zanimati

On je napomenuo da donošenje navedenog zakona ima za cilj povećanje osnovne plate sudija i javnih tužilaca u istom procentu, kao i plata svim zaposlenima koje se obezbjeđuju iz budžeta Republike Srpske.

Kasipović je podsjetio da su premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović 10. maja utvrdili cijenu rada od 110 KM za zaposlene na koje se primjenjuje Zakon o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa.

"Radi proporcionalnog povećanja plata sudija i javnih tužilaca u istom procentu kojim se predviđa povećanje plata zaposlenima koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske, kako sudije i javni tužioci ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na sve druge zaposlene, te kako bi se izbjegle štetne posljedice za navedenu kategoriju, ovaj zakon je neophodno donijeti u što kraćem roku, a to podrazumijeva njegovo donošenje po hitnom postupku", rekao je Kasipović.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE