• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ključno za proces pridruživanja EU: Misija OEBS u BiH pozvala na hitno usvajanje nove strategije za reformu pravosuđa

Autor Dragana Božić

Misija OEBS-a u BiH pozvala je vlasti da što prije usvoje i efektivno sprovedu strategiju za reformu pravosudnog sektora za period 2021-2027. godina, jer je pravosudna reforma ključna komponenta procesa pridruživanja EU.

 Misija OEBS u BiH pozvala na hitno usvajanje nove strategije za reformu pravosuđa Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Iz OEBS-a su naveli da strategija pruža institucijski okvir kao neophodnu komponentu za širu, prijeko potrebnu, reformu pravosudnog sektora u BiH.

Delegacija EU u BiH, kako ističu, takođe pažljivo prati ovaj proces, iz OEBS-a napominju da će, u partnerstvu sa Kancelarijom EU u BiH, nastaviti da mu pružaju podršku.

OEBS podsjeća da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku BiH iz 2021. godine pozvala BiH da hitno usvoji novu strategiju za reformu pravosudnog sektora i relevantni akcijski plan, koja bi zamijenila onu koja je prestala važiti 2018. godine, a kao jednu od obaveza vlasti prema građanima BiH koji zaslužuju nezavisan, javno odgovoran i efektivan pravosudni sektor.

Misija OEBS-a u BiH podržala je Ministarstvo pravde u Savjetu ministara u organizaciji pet konsultacijskih sastanaka, čija je tema bila Nacrt strategije, a cilj je bio da se podstaknu ključne institucije da podrže sprovođenje strategije i osiguraju potrebna finansijska sredstva.

Sastanci, koji su održani od marta do maja širom BiH, dio su šireg procesa usmjerenog na rješavanje zastoja u reformi pravosudnog sektora i ubrzanje procesa usvajanja strategije, te na brojnije i kvalitetnije učešće relevantnih aktera.

U saopštenju OEBS-a se napominje da je od ključnog značaja što se strategijom osigurava preuzimanje odgovornosti od lokalnih vlasti za postizanje konkretnih doprinosa i rezultata na polju reforme pravosudnog sektora u BiH. 

(Srna)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE