• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel danas usvaja Strateški kompas: U njemu je i konstitutivnost naroda u BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Na samitu EU u Briselu danas će biti usvoje Strateški kompas, dokument koji su zajedno sačinile zemlje Evropske unije.

 Konstitutivnost u BiH u Strateškom kompasu EU Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Dokument je odobren na zajedničkom sastanku ministara spoljnih poslova i obrane EU u Briselu 21. marta.

Strateški kompas se mahom tiče odbrambeno-bezbjednosnih interesa EU i mjera koje bi trebalo da budu preduzete u iduće tri godine kako bi se Evropu učinila jačom i nezavisnijom, kako navodi "Dojče vele".

Međutim dokument na 40 stranica ne tiče se samo EU već i drugih zemalja i dijelova svijeta, pa tako i našeg regiona.

Situacija BiH i odnosi  Beograda i Prištine takođe su u ovom dokumentu, najviše pažnje u BiH i regiji izaziva činjenica da je u Strateškom kompasu navedena i konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

"Jutarnji list" piše da Hrvatska smatra velikim uspjehom što je konstitutivnost upisana u tekstu ovog dokumenta, a Zagreb to pripisuje naporima premijera Andreja Plenkovića, navodeći da to prije "nije bilo lako ugurati u službene dokumente Evropske unije i NATO-a".

Takođe, u skladu sa utvrđenom politikom, podržava se jedinstvo i teritorijalni integritet BiH.

U dokumentu se navodi da se stabilnost i sigurnost ovog dijela Balkana još uvijek "ne smiju podrazumijevati same po sebi", pogotovo zbog pojačanog spoljnog uplitanja, putem kampanja dezinformacija kao i zbog mogućeg prelijevanja trenutne krize na istoku Evrope.

"U tom smislu od posebnog je interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, zasnovani na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na europskom putu", navodi se u dijelu dokumenta u kojem se kao bezbjednosni izazov za EU spominje i područje Zapadnog Balkana.

U istom dijelu se spominje i dijalog između Beograda i Prištine kojem posreduje EU.

Dio zemalja EU protiv koncepta konstitutivnosti

Nakon Njemačke, Belgija i Luksemburg su se pridružile listi zemalja koje smatraju da je koncept konstitutivnosti diskriminatorski i izražavaju žaljenje zbog njegovog uvođenja u Strateški kompas.

"Holandija, Belgija i Luksemburg pozdravljaju usvajanje Strateškog kompasa za bezbjednost i odbranu. Holandija, Belgija i Luksemburg žale zbog činjenice da su u tekst dodati amandmani koji se referišu na diskriminatorski koncept konstitutivnih naroda", navodi se u saopštenju, prenosi Kliks.

Iz ovih država smatraju da ne smiju biti "preduzeti legislativni ili politički koraci koji bi otežali implementaciju presuda Sejdić - Finci i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava ili bi produbili etničku podijelu".

Stav Holandije je zvanično podržala i Njemačka te pozvala političke faktore u BiH da se posvete eliminaciji diskriminacije i osiguravanju integriteta i poštenja izbora.

Lideri EU 27 sastaće se danas na redovnom martovskom samitu u Briselu.

Tokom dvodnevnog samita fokus lidera EU biće na primeni i konsolidaciji postojećih sankcija, uvedenih zbog, kako u Briselu ocjenjuju, nelegalne i ničim izazvane ruske invazije na Ukrajinu, ali se neće razmatrati i novi, peti paket sankcija.

Očekuje se da će se razgovorati o efektima dosadašnjih sankcija i o načinima da se kontroliše zaobilažanje sankcija preko trećih zemalja.

Lideri EU bi, u okviru razgovora o Rusiji i ukrajinskoj krizi, trebalo da razmotre i nuklearne prijetnje, pomoć milionima izbeglih iz Ukrajine, a razgovorima tokom prvog dana samita će se priključiti i lično američki predsjednik Džozef Bajden, kao i predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski, putem video linka.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE