• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Nadam se da sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada

Autor Dragana Božić

Politički sporazum kojeg su sinoć u Briselu prihvatili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i većina predsjednika parlamentarnih stranaka važan je iskorak na evropskom putu Bosne i Hercegovine, smatra predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

 Bakir Izetbegović o sastanku u Briselu Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Principi i obaveze iz sporazuma predstavljaju mapu puta koja ne otvara samo vrata kandidatskog statusa za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji već osigurava bolju funkcionalnost naših institucija i usvajanje važnih zakona iz oblasti pravosuđa i borbe protiv korupcije. Nadam se da jučerašnji sastanak u Briselu predstavlja kraj nerazumnih blokada koje su u proteklom periodu svima nanosile štetu i da će se svi koji su prihvatili sporazum, ali i oni koji to nisu uradili, pridržavati njegovih principa", rekao je Izetbegović.

Zahvalio se predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu i visokom predstavniku Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Džozepu Borelju u na angažmanu i podršci u usaglašavanju i prihvatanju sporazuma.

Lideri političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i članovi Predsjedništva BiH usvojili su na jučerašnjem sastanku u Briselu sporazum "Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja napreduje na evropskom putu", objavili su iz Evropske unije.

Sporazum nisu prihvatili Branislav Borenović (PDP) i Nenad Nešić (DNS), a prema riječima srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika prema sporazumu BiH bi trebala da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

(Mondo/Anadolija)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE