• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transkript razgovora Dodika i Putina: O sankcijama BiH Rusiji, gasovodu, Šmitu i Euforu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se u petak uveče u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a sajt predsjednika Ruske Federacije po običaju je objavio cijeli transkript razgovora.

 Transkript razgovora Dodika i Putina Izvor: Pres-služba Predsjednika Ruske Federacije

Iz priloženog se vidi da je razgovor trajao kratko. Putin je potvrdio jako dobre odnose sa Dodikom, ali je na neki način priznao da Bosna i Hercegovina, zvanično ili nezvanično, pokušava da se priključi sankcijama zapadnih država Rusiji.

"Veoma mi je drago što vas vidim. Razvili smo jako dobre odnose otkako ste na čelu Republike Srpske i u sadašnjem svojstvu. Hvala vam što ste došli na forum u Sankt Peterburgu i nadam se da vam je bilo korisno, zanimljivo", rekao je Putin na početku.

"Nažalost, u sadašnjim uslovima s Bosnom i Hercegovinom imamo određenih poteškoća vezanih za pristupanje sankcijama, ali znamo vaš stav i visoko ga cijenimo. Uprkos svim poteškoćama, odnosi se nastavljaju i razvijaće se, posebno s onima koji takve odnose žele održati, a koliko ja znam, vi ste jedan od tih ljudi", rekao je Putin Dodiku.

Podsjećamo da su infromacije o tome da li se BiH pridružila sankcijama protiv Rusije, gdje i kada, nejasne i oprečne. BiH se putem Misije pri EU pridružila "izjavi EU o sankcijama", ali je implementacija tog poteza blokirana u Savjetu ministara.

Opozicija u Republici Srpskoj optužuje od tada Dodika da je ''prešutio'' da je BiH uvela sankcije Rusiji. Optužbe su nastavljene i nakon nedavnog sporazuma u Briselu, sa kojim je Dodik bio saglasan, a u kojem se navodi se da će BiH težiti "usklađivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU".

Dodik: Protiv Šmita, a za Eufor...

Dodik se na početku razgovora zahvalio Putinu za sve što je učinio za Republiku Srpsku i konstatovao kako su ovo teška vremena, a zatim je komentarisao temu sankcija.

"Pokušavamo sprovoditi svoju politiku bez uticaja, nismo se htjeli pridružiti sankcijama i zahvalni smo na razumijevanju po ovom pitanju", rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

"Hvala vam što ste omogućili zadržavanje cijene gasa po prijašnjim uslovima do nove godine. Mislimo da nema alternative ruskim energentima i želimo nastaviti s ulaganjima. Danas sam razgovarao s gospodinom Milerom (direktor "Gasproma") i idemo u pravcu izgradnje grane gasovoda (misli se na gasovod preko/ispod rijeke Drine između Srbije i BiH). Potrebno je dovršiti neke proceduralne stvari vezane za ugovor između Srbije i Bosne i Hercegovine da bi se on mogao izgraditi.

Vaša preduzeća nastavljaju s radom u Republici Srpskoj, 'Zarubežnjeft' održava zaposlenost i nastavlja poslovanje. Razvijamo saradnju na području medicine, mnogi Vaši specijalisti dolaze u Banjaluku iz Sankt Peterburga. Fakulteti i univerziteti sarađuju i razvijaju saradnju".

Zatim je Dodik komentarisao situaciju u Ukrajini i odnose sa zapadnim silama.

"Pomno pratimo situaciju oko Ukrajine i razumijemo kontekst, vjerujemo da Zapad jednostavno pokušava da se umiješa na sve strane (u sve segmente). Mi smo u takvoj situaciji (živimo s tim) više od 20 godina. 

Želim vam reći - a prošli put sam vam o tome govorio - sada je napravljen korak dalje: bez odluke Savjeta bezbjednosti UN postavljen je Nijemac (Kristijan Šmit) koji se predstavlja kao visoki predstavnik i nameće nekakve zakone. To unosi dodatnu neprihvatljivu dodatnu destabilizaciju, odbijamo priznati takvo stanje, jer jednostavno nemamo drugi izlaz. S druge strane, u Bosni i Hercegovini postoji evropska vojna misija Altea (Eufor), čiji mandat se svake godine produžava kroz Savjet bezbjednosti", završio je Dodik.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE