• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanka s Varheljijem: Izetbegović se ponašao antiustavno

Autor Vesna Kerkez

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je na sastanku sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem danas u Briselu pokušano reafirmisati osnovna pitanja u vezi sa mogućim dobijanjem kandidatskog statusa BiH

 Sastanak Predsjedništva BiH Oliverom Varheljijem Izvor: Siniša Konjević/Srna

On je ukazao da o tome kakve su šanse za evropski put BiH govori antiustavno ponašanje lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Dodik je rekao da je sastanak sa Varheljijem protekao veoma korektno i da je istaknuto da su uslovi Izborni zakon BiH, pitanje koje reguliše odnose u Domu naroda FBiH, kao i nekoliko zakona o kojima se stalno priča, kao što su zakoni o sukobu interesa, javnim nabavkama i ostali.

On je ukazao da koliko je BiH uvenula i nestala govori samo jedna činjenica - da lider SDA navodno nije htio zajednički sastanak u Briselu sa njim i sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem jer ne želi da se vidi sa predstavnicima konstitutivnih naroda.

"Naravno da ja nikakvu želju nemam da se vidim sa Bakirom, ali ovdje je riječ o jednoj političkoj stvari - da je SDA ranije govorila kako se zalaže za to da BiH nema konstitutivnih naroda i entiteta, što je protivustavna pozicija. On se tako antiustavno ponaša i ovdje", rekao je Dodik.

To govori, dodao je on, kakve su šanse za BiH na bilo kom putu, pa i na evropskom.

Dodik je istakao da je komesar Varhelji veoma zainteresovan da pomogne i želi da razumije situaciju.

"On je čovjek koji će to pratiti, pokušati da sarađuje sa nama kako bi se eventualno mogla uraditi neka od tih pitanja i krenuti dalje", rekao je Dodik.

Dodik se danas u Briselu sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i Balkan Miroslavom Lajčakom.

Dodik je istakao da su na oba sastanka bila međusobna upoznavanja sa pogledima na situaciju u BiH, na Balkanu i na aktuelnu globalnu situaciju.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji razgovarao je danas na odvojenim sastancima sa političkim liderima vladajuće koalicije u BiH predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE