• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nova agenda iz Brisela na kojoj treba raditi

Autor Vesna Kerkez

Pomirljiv ton srpskog člana Predsjedništva BiH nakon sastanka sa Varheljijem u Briselu.

 Dodik nakon sastanka u Briselu sa Varheljijem Izvor: YouTube/Screenshot

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Briselu da se pokušava koncipirati nova agenda koja bi mogla da bude korisna i smatra da na tome treba raditi.

Dodik je rekao da je danas mogao da čuje konstruktivan prijedlog od komesara EU za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija koji je zainteresovan da se BiH kreće ka evropskom putu i predočio je nekoliko važnih pitanja da bi BiH stekla neki uslov kako bi mogla da u decembru izađe pred Evropski savjet i dobije status kandidata.

Možda će vas zanimati

On je naveo da su na stolu bila pitanja koja se tiču Izbornog zakona i vitalnog interesa i konstitutivnosti u Federaciji BiH, a oba su vezana primarno za odnose druga dva konstitutivna naroda.

Dodik je istakao da su Srbi zainteresovani za drugo pitanje koje se tiče Vijeća naroda u kojem su potpuno devastirani prethodnih godina.

"Rekao sam da ću uvijek podržati ono što se dogovore muslimani i Hrvati u FBiH o izboru člana Predsjedništva i da smo zainteresovani da razgovaramo o konstitutivnosti naroda u FBiH, ravnomjernog zastupanja konstitutivnih naroda", izjavio je Dodik za RTRS.

Izvor: JULIEN WARNAND/EPA

On je naglasio da se ne vidi efekat posljednjeg dogovora iz Brisela, te se ponovo postavljaju tri, četiri zakonska rješenja koja se tiču javnih nabavki, sukoba interesa, Visokog sudskog i tužilačkog savjeta i sudova.

Dodik je naveo da se može raditi na zakonu o javnim nabavkama pod uslovom da riješi goruća pitanja, istakavši da je to najgori zakon, da zaustavlja razvoj svih u BiH i čini gotovo nemogućim bilo kakva brza odlučiavnja.

"To je nešto što je podmetnuto od međunarodne zajednice. Mislim da na tom pitanju treba pokušati nešto uraditi ako bude konsenzusa", ocijenio je Dodik.

Kada je riječ o sudovima, Dodik kaže da je danas razumio da se to stavlja na dnevni red i da treba da razgraniči ono što je ranije zahtijevano da se tačno napiše za šta je nadležan Sud BiH, a za šta su nadležni niži nivoi sudova, te dodao da je i tu takođe spreman da radi ako bude konsenzusa.

Što se tiče VSTS, Dodik je ukazao da tu postoji spor između nadležnosti vezano za odluke Narodne skupštine Republike Srpske, ali je istakao da će se pridržavati zaključaka Narodne skupštine.

"Vidljivo je da se ovdje pokušava koncipirati nova agenda koja bi mogla da bude korisna. Prihvatio sam da ocijenim da je to nešto što treba, u smislu da treba da radimo na tome", rekao je Dodik.

On je dodao da je vidljivo i da je na sceni realizacija zaključaka i političke platforme SDA i da EU dozvoljava antiustavno ponašanje predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Dodik je istakao da u Briselu nema razumijevanja za pitanje vladavine prava i pitanje statusa Kristijana Šmita, a ukazao je i da neće da se govori o tome kako treba da odu sudije Ustavnog suda, kao i na činjenicu da je ranijim odlukama rečeno da, ako ide kandidatski status BiH, onda prestaje potreba za visokim predstavnikom.

Prema njegovim riječima, oni bi i kandidatski status i da ostane visoki predstavnik i sudije ustavnog suda i da se iživljavaju kao što to danas rade.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE