• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Višković: Među rijetkima smo koji su povećali plate i druga davanja u krizi

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da je Vlada dokazala da u kriznim situacijama može da sačuva stabilnost, likvidnost i uspješno odgovori na sve izazove.

 Višković Vlada RS povećala plate tokom krize Izvor: Srna

"Bez obzira na korona krizu i ukrajinsku krizu, mi smo bili u situaciji da povećamo plate, penzije, davanja. Bili smo jedni od rijetkih u regionu koji su to radili", rekao je Višković, dodavši da u Srpskoj nije bilo otpuštanja radnika i smanjenja plata.

On je podsjetio da su plate i penzije povećane dva puta u ovoj godini, ističući da Republika Srpska bilježi najveći broj zaposlenih do sada.

"To je odgovor svima onima koji nas kritikuju i žele da javnosti predstave da ovdje ništa ne valja. Dovoljno se prisjetiti kako je sve bilo dok su ti koji kritikuju bili vlast", dodao je Višković.

Premijer je u Јutarnjem programu RTRS-a rekao i da Republiku Srpsku nije zaobišla inflacija koja je posljedica globalnih kretanja, ali da je Srpska adekvatnim mjerama reagovala na ovaj problem.

Višković je naveo da je, uz rast plata i penzija, jedna od mjera i jednokratna pomoć dodijeljena mladima, penzionerima i borcima.

On je rekao da je inflacija u prvih šest mjeseci ove godine bila 14,3 odsto.

"Na to nismo mogli uticati, ali je važno što inflacija malo jenjava. Povećanjem plata, penzija i ostalih davanja sve ovo smo kompenzovali, a prosječna plata u junu ove godine u Srpskoj je bila 1.157 KM i viša je za 16,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Povećanjem davanja nastojali smo da anuliramo inflaciju", rekao je Višković.

Premijer je najavio da će mladima početkom septembra ponovo biti isplaćeno 100 KM pomoći.

Privreda oslobođena davanja od milijardu KM

Višković je izjavio danas da je Vlada Srpske u posljednje četiri godine oslobodila privredu davanja od milijardu KM.

"To se pretočilo na povećanje zaposlenosti i plata, ali i na standard građana. To su realni pokazatelji koji su veoma lako provjerljivi", rekao je Višković za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naglasio da će Unija udruženja poslodavca Republike Srpske u narednih 15 dana organizovati veliku investicionu konferenciju.

Premijer Srpske je naveo da će inspekcijski organi pojačati kontrole kako bi uslužne djelatnosti cijene prilagodile novonastaloj cijeni nafte i naftnih derivata.

"Jahorina je danas, poslije Beograda na vodi, najveće gradilište u regionu. Tamo se danas izvode radovi kroz investicije Olimpijskog centra i privatnih subjekata u vrijednosti iznad dvije milijarde KM"

Višković je ponovio da je Vlada Republike Srpske u posljednjih mjesec dana isplatila jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM za 130.000 mladih od 16 do 30 godina za šta je bilo potrebno oko 13 miliona KM, kao i da će ova pomoć biti ponovljena u septembru.

On je rekao da je u Republici Srpskoj isplaćena jednokratna novčana pomoć po 100 KM penzionerima.

"Za jednokratnu novčanu pomoć za borce isplaćen je 21 milion KM, dok je i ranije isplaćivana pomoć za borce starije i mlađe od 65 godina kojima je jedino primanje borački dodatak", kaže Višković.

On je rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 5,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine što znači da Srpska ima privrednu aktivnost.

Premijer je naveo da je spoljnotrgovinski saldo Republike Srpske za prvi šest mjeseci ove godine viši za 35 odsto u odnosu na isti period lani, izvoz je viši za 36 odsto, dok je uvoz imao rast oko 35 odsto.

"To pokazuje da je naša privreda sve konkurentija", rekao je Višković i istakao da za prvih šest mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom u Srpskoj iznosi 80,5 odsto.

Izvoz je veći nego uvoz, što, tvrdi Višković, govori da Republika Srpska ima proizvode koji mogu da budu plasirani na evropsko i svjetsko tržište.

On je naveo da je u trećem kvartalu Srpska ima koeficijent 34,97 raspodjele sredstava PDV-a koju radi Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH, što je najbolji koeficijent koji je Republici Srpskoj pripao od postojanja UIO.

"To je omogućilo da imamo u budžetu dovoljno sredstava za ova povećanja i jednokratna davanja", rekao je Višković.

On je podsjetio da Republika Srpska realizuje značajne infrastrukturne projekte među kojima su "Gornja Drina", izgradnja auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, zatim koridor "Pet ce", kao i auto-putevi Banjaluka-Prijedor i Rača-Bijeljina.

"Jahorina je danas, poslije Beograda na vodi, najveće gradilište u regionu. Tamo se danas izvode radovi kroz investicije Olimpijskog centra i privatnih subjekata u vrijednosti iznad dvije milijarde KM", rekao je Višković.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tata

Među rijetkima smo i da imamo najskuplje gorivo a i većinu drugi stvari. Ne znam što se ne pohvalite i za to .

Pero

Bukvalno svi povećali plate!

MONDO REPORTAŽE